Vodeći švedski epidemiolog: Dugotrajne karantene ne daju nikakve rezultate, a zatvaranje granica je besmisleno

svedska
Sve u svemu, kaže da je njihovom strategijom - zadovoljan

Čitav svijet suočava se s neviđenim mjerama u borbi protiv novog koronavirusa. Zatvorene su državne granice, ne rade škole, vrtići, restorani, kafići... Jedna zemlja čitavo to vrijeme ima znatno relaksiraniju strategiju. Riječ je, dakako, o Švedskoj koja se protiv globalne epidemije bori drugačije od ostalih - prenosi Jutarnji.hr


Mediji diljem svijeta puni su tako fotografija i snimki Šveđana kako opušteno šetaju gradskim ulicama, škole su mjesta okupljanja đaka, a zemlja nije uvela nikakve obvezujuće mjere izolacije. Umjesto toga, starijima su savjetovali da održavaju socijalnu distancu, zaposlenima je preporučen rad od kuće, a zatraženo je i da se odgode sva putovanja koja nisu nužna.

 

Liberalna strategija


Takav pristup izazvao je velike kritike u dijelu javnosti, među kojima su i 22 utjecajna znanstvenika koji su u švedskim novinama Dagens Nyheter objavili otvoreno pismo, tvrdeći da su švedske javnozdravstvene vlasti potpuno zakazale. Traže da političari hitno uvedu strože mjere, dodajući da je stopa smrtnosti od koronavirusa u švedskim domovima umirovljenika drastično veća od one u ostalim nordijskim zemljama - u Švedskoj je mrtvih 131 na milijun ljudi, dok ih je u Danskoj 55, a u Finskoj svega 14.