fbpx Vodene kozice ili varičele - neugodne za djecu, a teške za odrasle

Vodene kozice ili varičele - neugodne za djecu, a teške za odrasle

Home

Vodene kozice ili varičele - neugodne za djecu, a teške za odrasle

Foto: Ilustracija
Vodene kozice su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod djece, a iznimno i kod odraslih osoba.

Simptomi i opće informacije


Najčešće se pojavljuje kod male djece, a ponekad i kod starije ili odraslih ljudi, kod kojih su izglednije komplikacije. Za bolest su tipični vrućica, bol u cijelom tijelu, ponekad mučnina i povraćanje, a redovito svrbež i osip - crvene točkice koje se u prvoj fazi pojavljuju na prsima i trbuhu, a zatim se šire i po ostatku tijela. Osip se može pojaviti i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela. Točkice se s vremenom mijenjaju u vodenaste mjehuriće koji prsnu ili se osuše i pretvore u kraste. Prva faza, prije izbijanja osipa, kod djeca zna proći i nezapaženo, dok kog odraslih može trajati 1-2 dana.

Osip se ne javlja ravnomjerno, nego bez pravila i u valovima, a sa svakim valom novoga osipa ponovno raste i temperatura. U trećoj fazi, fazi regresije, mjehurići i krastice se polagano povlače i nestaju.

Inkubacija traje 9-21 dan, a kod većine oboljelih između 13 i 17 dana. Bolest traje obično 7-10 dana.

Vodene kozice se šire s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića. Zaražena je osoba najzaraznija za svoju okolinu od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića, ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste.


Liječenje


Kao i kod većine ostalih virusnih bolesti, ni kod vodenih kozica ne postoji liječenje usmjereno na uzročnika pa se terapija svodi na liječenje simptoma.

Jako svrbež ublažava se kupkom u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana koji se može nabavite u ljekarni. Ondje možete kupiti i razne pripravke za ublažavanje svrbeža bez recepta, a u slučaju jačeg svrbeža liječnik može prepisati i antihistaminike. Iznimno je važno ne češati mjehuriće kako se ne bi razvila infekcija. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu ili flanelastu rukavicu kako biste spriječili češanje. Izbjegava se upotreba acetilsalicilne kiseline, pa se za snižavanje preporučuje paracetamol.

Djeca ne bi smjela ići u vrtić ili školu, a odrasli u društvo dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste i dok se ne osjećaju dovoljno dobro.


Moguće komplikacijeU dječjoj su dobi komplikacije vrlo rijetke, za razliku od odraslih ljudi, osobito s oštećenim imunološkim sustavom. Kod djece je najčešća komplikacija pojava bakterijskih infekcija zbog češanja. Ostale moguće komplikacije: Reyeov sindrom (uslijed primjene acetilsalicilne kiseline u dječjoj dobi), upala pluća, upala srčanoga mišića i akutna upala zglobova. Najrjeđa, ali i najopasnija komplikacija je postinfektivni encefalitis s vrlo lošom prognozom i visokim postotkom smrtnosti. U starijoj životnoj dobi opasna je varičelozna upala pluća, koja može biti smrtonosna.

Poseban rizik od urođenih srčanih mana djeteta predstavlja pojava vodenih kozica u ranoj trudnoći. U kasnijoj trudnoći najrizičniji je zadnji mjesec prije poroda i razdoblje neposredno nakon poroda, osobito ako majka nije preboljela vodene kozice.


Prevencija


Varicella-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. Postoji i cjepivo koje se preporučuje između 12 i 18 mjeseci starosti. Kod starije djece ili odraslih za koje nije sigurno jesu li preboljeli vodene kozice, može se pretragom krvi utvrditi jesu li podložni bolesti te ako jesu, treba im dati cjepivo.

Objavio: Sat, 12/01/2019 - 10:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top