Vodostaj Mutnice u padu, stanje na području Cazina nešto bolje

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 4 stepena Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba u 03:00 sati vodostaj Mutnice iznosio je 256,00 cm, primjetno blago opadanje. Stanje jutros uslijed smanjenog intenziteta kišnih padavina nešto bolje na području Cazina. Voda se povlači, ali stanje opasnosti još uvijek nije prošlo.

Policijska stanica Cazin imala je mirnu noć bez intervencija.

Vatrogasna jedinica je u protekla 24 sata imala dvije intervencije:

12:02 Seferagići, požar na dimovodnom kanalu;

13:50-15:20 Lojićka, izlijevanje vode.

Dana 14. maja 2019. proglašeno stanje prirodne nesreće na području Cazina. Pripadnici Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice i i dalje na terenu i prate stanje.

U Tržačkim Raštelima saobraćaj se odvija jednom trakom, dok je u Tršcu prohodno. U Vilenjači – Stijena voda se povukla sa kolovoza te će saobraćaj biti omogućen za par sati.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 51 pacijenata dok je sanitet korišten pet puta.

Preporuka za prokuhavanje vode prije konzumiranja je i dalje na snazi za sva izvorišta, dok voda sa izvorišta Stovrela nikako nije za upotrebu.

Sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać- Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima M-15 Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger i M-4 Prijedor –Bosanski Novi u mjestu Dragotinja Donja, a otežano se saobraća na magistralnim putu M-5 Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.

Zbog većeg odrona na dionici M-4 Teslić-Kotor Varoš na prevoju Borja, saobraća se usporeno jednom trakom.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan, pa vozačima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se izvode sanacioni radovi. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.