Vojni penzioneri do daljnjeg ostaju socijalni slučajevi

Kako sada stvari stoje u Vladi Federacije, 5.000 penzionera, vojnih osiguranika, koji su u proteklih sedam godina primali duplo manju penziju, niti će moći nadoknaditi štetu niti će, bar ne u dogledno vrijeme, biti zakonski tretirani kao i svi ostali penzioneri.

Famozne uredbe

Podsjetimo, nakon što su, umjesto rješenjima prema Zakonu o službi u bivšoj Vojsci Federacije, u kojoj su bili profesionalno zaposleni sve do gašenja entitetskih oružanih snaga, penzionisani prema privremenim Vladinim uredbama, prije šest godina uvedeni su u Zakon o povoljnijem penzionisanju demobilisanih boraca. 

Tako su svrstani u, kako kažu, socijalne slučajeve i od tada im se penzije obračunavaju po isplatnom koeficijentu 1, umjesto 1,486 pa onaj ko je imao primanja od skoro 900 KM, od tada prima tek 580.  

Ako je suditi prema izjavama koje smo jučer dobili od resornih federalnih ministara Salke Bukvarevića i Veska Drljače, vojnim penzionerima jedino preostaje nada u sudske postupke, a već su počeli sa podnošenjem kolektivnih tužbi, prenosi Avaz.ba.

Boračke kategorije

"- Nažalost, zakonom iz 2013. njima je skoro 50 posto smanjena penzija i oni primaju polovinu iznosa iz budžeta, a polovinu iz doprinosa. Ono što je bilo u našoj nadležnosti, mi smo uradili 2017. i donijeli zakon koji će im od naredne godine vratiti visinu penzija na nivo iz 2013. Drugi problem trajnog rješavanja njihovog statusa kao ljudi koji su bili u radnom odnosu te izvođenja iz Zakona o povoljnijem penzionisanju demobilisanih boraca vezan je isključivo za Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Fond PIO/MIO" - rekao nam je jučer borački ministar Bukvarević. 

S druge strane, ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača iznenađen je takvim stavom i kaže da njegovo ministarstvo nema nikakvog pravnog osnova da ovu kategoriju izdvaja iz Zakona o povoljnijem penzionisanju, kad su oni tim propisom svrstani u boračke kategorije.

"- Kao član Vlade i ministar za rad i socijalnu politiku, podržao sam rješenje da se izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju tim ljudima vrati isplatni koeficijent koji su imali kad su otišli u penziju. No, taj zakon je pravni osnov, to su borački propisi i ne možemo se mi upuštati u ingerencije drugog ministarstva niti se iko treba ograđivati od nadležnosti" - kaže Drljača.

Izvor: