Vojnik OS BiH veličao ratnog zločinca Mladića pa dobio "ukor"

Vojnik ako se može tako nazvati, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pod imenom Đorđe Tojčić kažnjen je od strane Oružanih snaga "ukorom" nakon što su protiv njega pokrenuli disciplinski postupak zbog veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je već Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici a i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine koje je počinio.

Tojčić je 22.novembra tj na dan kada je Mladić dobio presudu, na društvenom mreži Instagram na svom profilu objavio sliku Mladićeve ratne kape i dodao natpis:"Zna Evropa, al' neće da prizna, borio se general protiv terorizma."

Također je dodao još i poruku "HVALA ZA SVE!!".

Do sankcija ne bi ni došlo da Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine nije uzela stvar u svoje ruke i počela da piše o ovo dogadjaju.

Oglasili su se iz Ministarstva odbrane i rekli su nam da je postupak protiv vojnika Đorđe Tojčića okončan izricanjem disciplinske mjere "ukor"

Također su rekli da su poduzete sve mjere kako se ovakvi a ni slični slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti.

Osim ove sporne objave, "vojnik" Tojčić na svom profilu ima veći broj slika koje su bile predmet prijave i nacionalizma.

Bitno je naglasiti da Tojčić nije jedini pripadnik OS koji veliča ratne zločince. U proteklom periodu prijavljeno je oko sedam slučajeva gdje su pripadnici Oružanih snaga veličali ratne zločince.

Haški tribunal je ratnog zločinca Mladića osudio prošle godine na doživotnu kaznu zatvora za počinjeni genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka, terorisanje građana Sarajeva kampanjom granatiranja i snajperisanja.