Volonteri iz Njemačke spašavaju pse s deponije kod Bihaća i pronalaze im dom

Volonteri njemačkog udruženja "Arche4dogs" nekoliko puta godišnje dolaze u Bosnu i Hercegovinu kako bi spasili pse s naših ulica. Ističu kako ne čine samo dobro za pse već i za lokalno stanovništvo.

Među posljednjim psima koje su usvojili je Senta koja se, kako kažu, svakodnevno borila za opstanak na ulici u okolini Bihaća. Sada ima krov nad glavom i vlastitu posudu za hranu i vodu. Operisana je dva puta, mijenjana joj je krv i izgubila je dosta dlake. Utvrdili su joj i brojne alergije, ali su je spasili i sada je mnogo bolje.

U posljednjoj "turi" stiglo je 17 pasa. Naredno putovanje u našu zemlju planiraju u maju.

"Mnogi bh. građani žive u siromaštvu. Zato često nosimo i lijekovu, odjeću i pokrivače", kazala je Sabine Gauding, predsjednica udruženja za portal WN.de.

Veliki broj pasa koje spase živi na divljoj deponiji na periferiji Bihaća. Sarađivali su sa gradskom veterinarskom stanicom koja je imala i šinteraj, ali s obzirom da ona više ne postoji, sarađuju sa veterinarima. Procedura dovođenja pasa u Njemačku je stroga i komplikovana, ali volonteri ne odustaju. 

"Životinje moraju biti pregledanu zbog bolesti, imati čip i svu papirologiju. Prijevoz se prati putem evropske baze podataka 'Tragovi' i sve bitne informacije budu proslijeđene odgovarajućim veterinarskim vlastima u okrugu Steinfurt u Njemačkoj", kazao je maike Ratzlaff.

Svaki pas bude cijepljen i kastriran prije nego pronađe dom, te očišćen od buha. Radi im se analiza krvi kako bi se utvrdilo da nemaju neku bolest. Udruženje sarađuje i s udruženjima za napuštene pse u Hrvatskoj.

Udruženje Arche4dogs godišnje udomi u prosjeku oko 150 pasa pa se nadaju da će i Senta uskoro naći novi dom i porodicu. Više informacija o ovoj organizaciji možete pronaći na Facebook stranici.