Von der Leyen i Merkel pozivaju na što brži dogovor o planu za oporavak

Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvale su u četvrtak da se što prije postigne dogovor o planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027.

 

"Svaki dan je važan. Da bismo uspjeli u tom pothvatu potrebno je da svaka zemlja članica gleda dalje od svojih nacionalnih interesa", izjavila je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon virtualnog sastanka Europske komisije i njemačke vlade, koji se tradicionalno organizira na početku svakog rotirajućeg predsjedništva.

Ti se se sastanci uvijek održavaju u prijestolnici zemlje predsjedateljice, ali ovaj put zbog pandemije koronavirusa sastanak je održan na daljinu.

Kancelarka Merkel je na istoj konferenciji za novinare iz Berlina poručila "da bilo dobro imati dogovor u julu".

"Bude li nam trebalo više vremena, to neće biti dobro, ali ipak morat ćemo nastaviti raditi", rekla je Merkel.

Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak ujutro čelnike ključnih institucija EU-a na sastanak sljedeći tjedan kako bi se što prije postigao dogovor o planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru.

Ona je za sljedeću srijedu pozvala na sastanak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija i njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja predsjedava Vijećem EU-a.

Na tom bi se sastanku razmotrio dosadašnji napredak u pregovorima o prijedlogu što ga je Komisija objavila potkraj svibnja te pripremili intenzivni politički pregovori kako bi se dogovor postigao što prije.

Europska komisija je 27. svibnja predložila plan za oporavak vrijedan 750 milijardi eura kako bi se potaknulo gospodarstvo, teško pogođeno pandemijom koronavirusa te revidirani prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Čelnici zemalja članica okupiti će se 17. i 18. jula, na prvom fizičkom sastanku na vrhu od veljače, kako bi pokušali postići dogovor o tim prijedlozima.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel će sljedeći tjedan, najvjerojatnije u četvrtak, objaviti svoj prijedlog, tzv. pregovaračku kutiju, koji će biti podloga za raspravu na sastanku na vrhu zemalja članica. S tim u vezi Michel obavlja intenzivne konzultacije s njihovim vladama.

Prema diplomatskim izvorima, Michel planira zadržati prijedlog plana za gospodarski oporavak u obliku u kojem ga je Komisija predložila, a s druge strane predložit će nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO).

Michel je najavio da će u svom prijedlogu zadržati iznose koje je predložila Komisija, to jest 500 milijardi eura koje bi se zemljama članicama dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao povoljni zajmovi.

S druge strane, planira predložiti nešto manji sedmogodišnji okvir u odnosu na onaj koji je predložila Komisija. Michel je najavio da će predložilti VFO između 1050 i 1094 milijarde eura, dok je Komisija predložila 1100 milijardi eura za sljedećih sedam godina.

Pritom, to blago smanjenje ne bi išlo na štetu kohezijske i poljoprivredne politike.

Michel je najavio i da će predložiti da se 70 posto sredstava za oporavak iskoristi 2021., a ostatak od 2022. Bit će potrebno razraditi kriterije za alokaciju tih sredstava zemljama članicama.

Izvor: