Von der Leyen novim političkim predstavnicima poručila: Budimo iskreni, ovo se činilo nemogućim prije nekoliko mjeseci

.
Vi ste dio Evrope. Pripadate našoj Uniji.Naša zastava će biti i vaša zastava

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se danas novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, članovima Zajedničkog kolegijuma, budućim članovima Parlamenta, privrednicima, predstavnicima civilnog društva i ambasadorima EU.

Na početku govora istakla je zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Sarajevu, istakavši kako u njenom rodnom gradu Briselu postoji i djelić BiH. Istakla je veliki mural Rikarda Druškića, umjetnika iz Sarajeva.

- BiH ima svoje mjesto u srcu Evropske unije. Vi ste dio Evrope. Pripadate našoj Uniji. I bilo je zaista dirljivo vidjeti evropsku zastavu na tri znamenitosti u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru – u čast našeg prijedloga da Bosnu i Hercegovinu učinimo kandidatom za članstvo u EU. Jer, naša zastava će biti i vaša zastava, rekla je Von der Leyen.

On je rekla kako to nije samo zbog toga što je BiH došla do preporuke za kandidatski status, već i zbog toga što duboko vjerujete u EU.

- Tri četvrtine stanovništva podržava članstvo i to je većina u cijeloj državi, napomenula je von der Leyen.

Osvrnula se na status mladih u Bosni i Hercegovini, podsjetivši da kod većine njih postoji vjera u EU. Također je poručila političarima da mogu ispuniti snove mladih.

- Vi ste novo vodstvo države koje može ispuniti njihove snove. Vi ste ključni za to. Država ima generacijsku priliku da ide naprijed. Ovo je trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Želim vas ohrabriti da iskoristite taj trenutak", rekla je.

Predsjednica Evropske komisije je ocijenila da je Bosna i Hercegovina napravila iskorak po pitanju zakonske regulative javnih nabavki, civilnoj zaštiti i saradnji s EUROPOL-om. i to uprkos, kako je kazala, teškim okolnostima.

- Reforme nisu važne samo zbog članstva u EU, već zbog toga što će se time zemlja učiniti boljom. Vrata EU sam vam otvorena i molim vas da iskoristite priliku. Na vama je da zajedno uđete kroz otvorena vrata EU", izjavila je.

Najavila je da će Zapadni Balkan, kojem pripada i Bosna i Hercegovina, kratkoročno dobiti 71 milion eura za energetski sektor u cilju veće energetske nezavinosti i većeg korištenja obnovljivih izvora energije. Osim toga, kako je obećala, finansijska podrška značit će pomoć stanovništvu i kompanijama koje su pogođene rastom cijena energenata.

- Budimo iskreni. Ovo se činilo nemogućim još unazad koji mjesec. A opet, tu sam, u Sarajevu, proslavljajući s vama novu stranicu u našoj zajedničkoj istoriji. Gdje ima volje, ima i načina. A ukoliko Bosna i Hercegovina pronađe jedinstvo oko svrhe, ne postoji ništa što će vas zaustaviti, rekla je ona.

 

Foto: Screenshot