Vozač kamiona u kojem su pronađena tijela pao u nesvijest kada je zatekao prizor

Pokrenuta je peticija za oslobađanje dvadesetpetogodišnjaka, 5 hiljada potpisnika.

Vozač kamiona u kojem su se nalazila tijela smrznutih kineskih migranata navodno je pao u nesvijest kada je otvorio vrata i zatekao tijela 39 ljudi.

Policija koja ga ispituje zatražila je od sudca dodatna 24 sata za ispitivanje, u vezi sa sumnjom o ubistvu 39 ljudi. 

Moris „Mo“ Robinson (Maurice) ostat će u pritvoru u policijskoj stanici u Esexu, dok ga policija pokušava utvrditi je li znao da je u njegovom kamionu bilo 39 tijela. Prijatelj sjevernoirca je rekao da je Robinson zaustavio kamion blizu Purflit luke u Esexu da izvadi dokumente iz zamrzivača u kamionu, da bi tamo našao smrznuta tijela. Rekao je da je nakon toga odmah pozvao hitnu pomoć a zatim pao u nesvijest zbog šoka.  

Policija istražuje da li su migranti prevezeni u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije, s obzirom da tu postoji lanac ilegalnog prebacivanja.

- Detektivi koji istražuju ubistvo 39 osoba u Esexu naložili su daljnji pritvor za 25-godišnjeg Morisa Robinsona – rekao je glasnogovornik policije u Eseksu.

„Slijepi putnici“, 31 muškarac i 8 žena, uključujući maloljetnicu, putovali su iz Kine u Veliku Britaniju, i vremenom su se smrzli u apsolutno groznim uvjetima, kada su pokušali stići u Britaniju teretnim trajektom iz Belgije. Policija je fokusirana na istragu da li je Robinson krivac za ovaj horor, da li je svjesno pokupio desetine migranata iz luke Purflit u utorak navečer, i da li je znao da je u kamionu bio uključen zamrzivač, u kojem obično prevozi slatkiše i gljive iz Irske.  

Još jedan njegov poznanik je za britanske medije rekao da Robinson dolazi iz najdivnije moguće porodice.

- Mo je jako dobar momak. Garantiram vam da nije znao da su tijela u njegovom kamionu – rekao je.

Pokrenuta je i grupa „Pravda za Moa“, koja se zalaže za njegovo oslobađanje, tvrdeći da ga policija tretira nepravedno. Peticija za njegovo oslobađanje je do sada dostigla brojku od 5 hiljada potpisa.