Vozači romobila na meti policije, i dalje se kreću pješačkim zonama umjesto cestom

hh

Vozačima se izdaju prekršajni nalozi u iznosu od 50 KM, iako se može izreći kazna u visini od 250 KM. 

Sarajevska policija nastavila je s kaznama vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom i pješčkim zonama. Vozačima se izdaju prekršajni nalozi u iznosu od 50 KM, iako se može izreći kazna u visini od 250 KM. 

"Zabranjuje se kretanje bicikala, mopeda i električnih balansirajućih prijevoznih sredstava na površinama koje su namijenjene za kretanje pješaka", navodi se u izmjenjenom Zakonu u uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

Ukoliko ne postoji biciklistička staza, vozačima romobila je dozvoljeno kretanje cestom i to u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza. Iako imamo priliku vidjeti vozače romobila koji voze cestom i to opterećuje odvijanje saobraćaja jer automobili ne žele voziti iza vozača romobila. 

Drugi problem je vožnja biciklističkom stazom gdje je svrlo često "sudaraju" sa biciklistima pa i pješacima. Npr. biciklistička traka od Nedžarića prema Dobrinji koja ima jedan smjer koristi se za vožnju u oba smjera. S obzirom da je riječ i o dijelu pješačke staze česti su bliski susreti pješaka, biciklista i romobila jer nema prostora za mimoilaženje. 

 

foro:nap\arhiva