Vraća li se u Krajinu verbalni delikt: Zbog vrijeđanja premijera Bišćanin kažnjen s 300 KM

.
Stanovnik Bihaća Bruno Brzović objavio je informaciju kako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova USK izdalo prekršajni nalog zbog vrijeđanja premijera kantona Mustafe Ružnića zbog čega se na sjeverozapadu BiH podigla velika politička prašina.

Naime, kako je Brzović objavio na svom Facebook profilu, Policijska uprava Bihać kaznila ga je zbog vrijeđanja Mustafe Ružnića na društvenim mrežama.

"Imenovani je počinio prekršaj iz oblasti javnog reda i mira upućivanjem prijetnji, vrijeđanjem i omalovažavanjem na društvenoj mreži Facebook premijera Vlade USK-a Mustafe Ružnića", stoji u opisu prekršaja.

Tim povodom, Brzović je rekao kako je kažnjen zbog iznošenja istine o drvnoj mafiji i nezakonitom zapošljavanju u USK šumama čiji resor pripada stranci A-SDA.

"Znam da vas boli što iznosim istinu, ali meni usta nećete začepiti. Čak su mi takvi kao ti ukrali zasluženog zlatnog ljiljana za oborena dva aviona iznad Cazina. Sad ću još više iznositi istinu o oligarhijskom vladanju hobotnice A-SDA u USK", rekao je Brzović.

Povodom cijelog slučaja oglasila se i kantonalna SDA iz koje su naveli kako Ružnićeva vlast novčano kažnjava ljude koji kritikuju.

"Da Unsko-sanskim kantonom protekle četiri godine upravlja protivdemokratska vlast odavno je jasno. Kontrola javnih medija, budžetsko kontroliranje privatnih medija, rijetko zasjedanje Skupštine uz strogu kontrolu dnevnog reda od strane Mustafe Ružnića obilježili su četverogodišnji mandat NES-SDP vlasti", naveli su.

Pojašnjeno je kako je Brzović kažnjen s 300 KM zbog vrijeđanja.

"Kaznom od 300 KM kažnjen je naš sugrađanin Bruno Brzović, po nacionalnosti Hrvat, pokretač i organizator otpora agresoru i jedan od osnivača Patriotske lige, jer se usudio na Facebooku kritikovati vlast u USK. Ovakve metode, kojih se ne bi postidjeli ni u Sjevernoj Koreji, čija je svrha obračun sa neistomišljenicima pokazuju nervozu u redovima Ružnićeve vlasti i vladajućeg NES-a (bivše A-SDA)", naveli su.

Na kraju, naglašeno je kako Ružnić ovakvim postupcima obesmišljava pismo koje je uputio Christianu Schmidtu.

"Na kraju, važno je naglasiti da Ružnić ovakvim postupcima obesmišljava vlastito pismo nedavno upućeno Visokom predstavniku u kojem je, predstavljajući se lažnim zaštitnikom Hrvata u USK, tražio da Unsko -sanski kanton zadrži dosadašnju kvotu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. Svako jutro kada Ružnić i njegovi ministri pređu prag Vlade USK, za građane nastane šteta u nekom obliku", zaključili su iz SDA USK.

Inače, Vlada Unsko-sanskog kantona je još u aprilu 2022. godine usvojila Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o javnom redu i miru čime će svako ko napiše uvredljiv komentar na društvenim mrežama biti kažnjen s kaznom u iznosu od 200 pa sve do 500 KM.

Krajem marta, i Gradsko vijeće Grada Cazina usvojilo je istu odluku što su mnogi ocijenili kao uvođenje verbalnog delikta na mala vrata u ovaj dio Bosne i Hercegovine.