Vranić: Jedan od razloga za ovakvo stanje jeste opuštanje

pand
Vlada Kantona Sarajevo održala je jučer vanrednu sjednicu, zbog pogoršane epidemiološke situacije, odnosno povećenja broja novozaraženih koronavirusom u Kantonu.

 Sjednici Vlade su prisustvovali predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i policijski komesar MUP-a KS.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istaknuo je raste broj novozaraženih u odnosu na prethodni period, te da se mora blagovremeno reagirati zbog popunjavanja kapaciteta u bolnicama.

“Jedan od razloga za ovakvo stanje jeste opuštanje, ali nažalost epidemija nije ni blizu kraja. Želim istaći da situacija nije dramatična, Kanton Sarajevo ima oko 500 kreveta za oboljele, a sada trenutno imamo oko 200 pacijenata. Problem je samo opterećenost zdravstvenog kadra, kapacitete imamo, ali kadrovi su opterećeni”, naglasio je ministar Vranić.

Govorio je i o potencijalnim žarištima i mjerama koje se planiraju uvesti u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

“Žarišta širenja zaraze mogu biti zatvoreni prostori, to su kafane, kafići, radnje i kafane unutar tržnih centara. Jedna od mjera će sada biti uvođenje COVID-redara u velikim tržnim centrima koji će na osnovu tačnog izračuna puštati dozvoljeni broj ljudi unutra”, kazao je ministar Vranić.

Skrenuo je pažnju i na obavezu primjene propisanih mjera u radnim sredinama.Naglasio je da je glavna i osnovna mjera disciplina građana. “Svi su potencijalni bolesnici, pridržavajte se propisanih mjera. Bez saradnje između građanstva i Kriznog štaba, te Vlade, rezultat neće biti dobar”, poručio je ministar Vranić.

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić je kazala da će najavljene izmjene Zakona o inspekcijama KS biti pripremljene za narednu sjednicu Skupštine.Tim izmjenama, između ostalog, će se omogućiti zatvaranje objekta u situaciji kada se utvrde kršenja mjera Kriznog štaba koje se odnose na zaštitu javnog zdravlja, i to odmah, po jednom ustanovljenom slučaju kršenja mjera, kao i izricanje sankcija za osobe koje budu zatečene u kršenju mjera.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović potcrtala je da neće biti pooštravanja mjera kada je riječ o izvođenju odgojno-obrazovnog procesa u školama. Istakla je da su škole mjesta u kojima se poštuju propisane mjere i dodala kako se nada da će to biti praksa i na drugim mjestima, kako bi se stabilizovala epidemiološka situacija i zajedno sa strukom moglo odlučivati o realizaciji redovnog odgojno-nastavnog procesa za đake.

“Značajnijih izmjena mjera nema ni kada je u pitanju odvijanje nastave na visokoškolskim ustanovama”, kazala je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić-Mehmedović.

Kako je istakla, nastava na univerzitetima u Sarajevu će početi u utorak naredne sedmice. Na snazi su sve mjere Kriznog štaba FBiH, a one propisuju, između ostalog, boravak do trideset osoba u zatvorenim prostorijama, nošenje maski, fizičku distancu. Kada je riječ o izvođenju laboratorijske nastave, tehničkih vježbi i ispiti se mogu izvoditi u prostorima koji dozvoljavaju primjenu propisanih mjera. Univerzitet u Sarajevu, u saradnji sa Ministarstvom, poduzima sve aktivnosti na osiguranju kvalitetnijih platformi za izvođenje online nastave na svim fakultetima.