Vranić o problemima u vezi s vakcinacijom: Ministarstvo je samo logistička podrška

haris vranić
Ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo Haris Vranić kaže kako institucija na čijem je čelu nije nadležna ni za nabavku vakcina, kao ni za organizaciju procesa vakcinacije.

 

Danas smo izvijestili kako je veliki broj građana došao do dvorane Zetra na termin koji im je zakazan prilikom primanja prve doze vakcine, a morali su se vratiti iz prostog razloga jer vakcina za revakcinaciju nema.

Vranić kaže kako jednom treba jasno objasniti da ministarstvo i ministar nisu nadležni za distribuciju vakcina.

"Mi smo samo koordinaciono tijelo da bi se vakcinacija uspješno odvila, a sve u vezi s nabavkom vakcina vrši Zavod za javno zdravstvo. Grupe koje se pozivaju određuje koordinacioni tim, a pozivanje vrši servisna služba, tj. softverska firma MedIT i zašto poziva ljude pravo je pitanje za njih", izjavio je on.

Vakcina za revakcinaciju će biti dovoljno, dodaje on te se pita da li su građani pozvani za revakcinaciju, a da vakcine još nisu došle. Smatra da to treba pitati Zavod za javno zdravstvo.

Naglašava da njegovo ministarstvo i on nisu nadležni za kategorizacije te pozivanje, već su samo logistička podrška.

Vranić podsjeća da on isto nikad nije rekao da novinari nisu prioritetna grupa, već da je to stav Zavoda za javno zdravstvo, koje pošalje vakcine.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je danas punkt za vakcinaciju u dvorani Zetra, gdje smo zabilježili veliko nezadovoljstvo građana, koji su nam rekli da su, nakon početnih pohvala za organizaciju vakcinacije, sada veoma razočarani u nju.

"Kako je moguće da primite dozu i imate osiguranu dozu za revakcinaciju, a kada dođete na zakazani termin, kažu nema. Građani nisu obaviješteni, nego smo došli na ovoj vrućini i onda su rekli da nema. Uz dužno poštovanje, uz sve pohvale koje smo prije imali za organizaciju, sada je pitanje može li se produžiti taj termin revakcinacije", kaže jedan građanin.