fbpx Vreli talas zahvatio BiH: Asfalt će se topiti na 43 stepena

Vreli talas zahvatio BiH: Asfalt će se topiti na 43 stepena

Home

Vreli talas zahvatio BiH: Asfalt će se topiti na 43 stepena


Krajem juna u BiH se očekuju izuzetno visoke temperature.

Ovo su prognoze Nedima Sladića, mladog meteorologa amatera iz Sarajeva koji je do sad uglavnom uspješno predvidio vremenske prilike u BiH.

Sladić kaže da je toplotni talas zahvatio cijeli region, a u BiH postoje realni izgledi da se živa u termometru lokalno popne i do 43 stepena iznad nule.

– Iako smo već u prvom toplotnom valu, ovo je samo uvertira i blag scenarij u odnosu na ono što nas čeka dalje. Vrlo jak priliv topline će se intenzivirati za vikend, gdje će nedjelja biti najtopliji dan ove sedmice uz najviše temperature u većem dijelu zemlje između 31 i 36 stepeni – kaže Sladić.

Ponedjeljak donosi nekoliko stepeni hladnije, ali kratko.

– Toplotni udar se očekuje u utorak, te posebno u srijedu i četvrtak, dok će petak biti i ekstremno vruće. Pritom, moguće je rušenje junskih temperaturnih rekorda u pojedinim krajevima zemlje i temperature kakve do sada u junu mjesecu nikada nismo još mjerili – ističe Sladić.

On ističe da je zahlađenje praćeno padom temperature, kišom, pljuskovima i grmljavinom vidljivo oko 1. jula u poslijepodnevnim satima.

U Hidrometeorološkom zavodu RS su umjereniji. Kažu da će do kraja mjeseca ostati natprosječno toplo sa temperaturom do najviše 37 stepeni.

– Ne možemo da tvrdimo da li će biti srušen rekord koji iznosi oko 41,6 stepeni, ali biće izuzetno toplo narednih dana – kaže Draško Rudan dežurni meteorolog u Hidroemeteorloškom zavodu RS.

On kaže da se uporedo sa vrelim talasom ovih dana mogu očekivati lokalni pljuskovi sa grmljavinom i gradom.

 

(Izvor: Blic)

Objavio: Pet, 23/06/2017 - 10:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top