Vrijednost majke naspram ostalih žena

majka

 

Primjetno je da kada se mladić oženi, njegova žena zauzima prvu poziciju u kući. Naravno, primjetni su i izuzeci, ali oni su nažalost vrlo rijetki. Da bi udovoljio novoj šefici u kući, rasprostranio avliju za nju i maknuo nepotrebne i nepoželjne, spreman je zauzeti bilo koji stav, kojem mu žena naginje. Samo da ona bude sretna. Majka je u Islamu na prvom mjestu. Ne može je zamijeniti ljepota niti dobrota žena koje u njenu kuću dolaze. I tvoja žena kada postane majka, opet je tvoja majka ispred nje.

 

Borba između svekrve i snahe je starosjedilačka borba, gdje se ratuje emocijama, zavidnošću, pretpostavkama, mržnjom i čovjek tada bira; da li će stati na stranu majke u onim stvarima gdje ona kao svekrva njegovoj ženi ima pravo i koja mu je preča ili će majci okrenuti leđa, kako bi spasio brak.

 

Mnogi se na nagovor žene odlučuju da odu od majke, koja ne želi biti s njom (svekrvom), pa u dosta primjera ostave majku samu i šalju joj novac ili hranu. Ovo je najveća greška jednog sina, koji ne zna cijeniti 9 mjeseci majčine brige oko njega, pa još desetak godina stalne zauzetosti oko njegovog odrastanja. Da bi, kad osjeti potrebu za ženidbom, odbacio najvjerniju i najiskreniju osobu u svom životu. Praznina ženskog glasa, pokreta, dodira i ljubavi, ma koliko ona falila kada žena preseli, uvijek se može potražiti u drugim sličnim ženama, ali kada majka ode iz tvog života, nema te osobe koja njenu dobrotu, toplinu i iskrenost može zamijeniti. Nemoj samo da prekasno shvatiš, pa da odlaziš na groblje majke, kajući se. Njoj ne treba novac, jer ona je stara. Trebaš joj ti, da zna kako je voliš, da je podigneš kada joj pozlije, da joj pričaš kako te njegovala, da joj pripremiš krevet i tople jutarnje kafe. Jednom riječju da joj podariš svoju pažnju, kada joj ništa više nije toliko bitno. Nemoj je povrijediti pretjeranom pažnjom oko svoje supruge, nemoj da bude ljubomorna. Ako kupuješ supruzi jedno, kupi majci duplo. Nek se supruga ljuti, jer da je dobra prema svojoj majci, znala bi zašto si ti takav prema svojoj majci.

I znaj, kada tvoja supruga ostari, molićeš Boga da imaš djecu pored. I za sebe i za nju, da vas služi, jer vas je snaga izdala. Sve žene su emotivne, ali to ne znači da su u pravu, pa ako tvoja supruga plače i osjeća kako joj ne daješ važnost, provjeri da li će to nestati kada je obasipaš novcem, putovanjima, nakitom i odjećom ili neće. Testiraj je. Prava supruga se odgaja prema osobinama pravih majki. Potrudi se biti pravi sin svojoj majci, jer doista ćeš biti odličan suprug svojoj izabranici.

Tebi je majka prva, pa opet ona, pa opet ona,... I onda tvoj babo.... A i tvojoj supruzi je njena majka prva, pa opet ona, pa opet ona i onda njen babo....

Kada počneš poštovati starije i davati im prednost zbog njihovih odlika, očekuj i sam poštovanje onih koji poslije njih dolaze, a to su tvoja djeca, koja će uskoro biti u istoj situaciji kao ti.

A kada mladić, kojeg nažalost žena napusti zbog kojekakvih razloga ostane sam, prva vrata na koja kuca su vrata majke. I kada nakon razvoda ostane neženja i ostari, kako bi stari rekli: "kud jaso, jaso, opet će kući na raso." Priznao ili ne, ipak je kod majke najtoplije i najljepše. Pripremio: E. Eminić Cazin.net