VSTV nije dobro radio svoj posao, potrebne korjenite izmjene

Poslanik SDS-a Dragan Mektić uputio je primjedbu predsjedavajućem Predstavničkog doma Denisu Zvizdiću zbog činjenice da na sjednici nema predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, za kojeg je rekao da duže ignoriše stavove i zaključke parlamenta BiH

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH objedinili su raspravu o godišnjim izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća /VSTV/ BiH za 2017. i 2018. godinu, uz konstataciju da ovo tijelo nije dobro radilo svoj posao, zbog čega su potrebne korjenite izmjene Zakona o VSTV-u BiH.

Poslanik Nezavisnog bloka Mirjana Marinković Lepić osvrnula se na godišnji izvještaj VSTV-a za 2017. godinu, tvrdeći da je neophodno da se o izvještaju treba ozbiljno prodiskutovati jer je to živa tema.

Ona je podsjetila je da još nije oformljena komisija koja je trebalo da ispita rad u pravosuđu BiH.

Prema medijima vidimo da su za većinu članova VSTV-a vezane afere. Zakon kaže da članovi VSTV-a moraju biti osobe visokog moralnog načela, a nije ni predsjednik, jer je vezan za aferu `Potkivanje`. Mi smo danas u situaciju da mediji otkrivaju afere”, rekla je Lepićeva.

Ona je navela da je 895 pritužbi na rad nosilaca pravosudnih institucija činjenica kojom se VSTV ne može pohvaliti.

“Ne zna se kome oni odgovaraju. Pravosuđe treba da bude nezavisno i nepristrasno, ali to ne podrazumijeva samovolju”, rekla je Lepićeva i zatražila tematsku sjednicu o VSTV-u u parlamentu BiH.

Slične kritike na nezadovoljavajući rad VSTV-a iznijela je i poslanik SDA Alma Čolo, naglašavajući da su tužioci do sada podizali tek tri optužnice mjesečno, što je veoma malo za efikasan rad na sprečavanju kriminalnih radnji, posebno korupcije u BiH.

Sramotno je da 368 tužilaca koliko ih ima u BiH podigne svega 2.206 optužnica protiv 14.700 lica za godinu dana ili tri optužnice mjesečno”, rekla je Čolo.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić uputio je primjedbu predsjedavajućem Predstavničkog doma Denisu Zvizdiću zbog činjenice da na sjednici nema predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, za kojeg je rekao da duže ignoriše stavove i zaključke parlamenta BiH.

On je predložio da se ova tema danas skine sa dnevnog reda sjednice i istakao da “korumpirani tužoci i dalje gube procese i rasipaju javni novac”.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović podržao je Mektićevo reagovanje, ističući da je stanje u pravosuđu, možda, jedan od najvećih problema u BiH, jer se to direktno odnosi i na probleme nepravde, korupcije i odlaska mladih iz BiH.

On je pozvao poslanike da se ozbiljno pozabave problemima u VSTV-u, posebno kadrvskoj politici, raznim aferama, odgovornosti prema građanima BiH, a ne raznim ambasadama ili stranim donatorima.

Poslanik DF-a Zlatan Begić, takođe, smatra da je neophodno prisustvo predsjednika VSTV-a.

On je najavio da će uskoro, umjesto da diskutuje o radu pravosudnih institucija u BiH, objaviti knjigu pod naslovom “Pravosuđe u zemlji čuda”, tim prije jer se, kako je rekao, svi dosadašnji nerealizovani zaključci parlamenta BiH o VSTV-u mogu “okačiti mačku o rep”.

Predsjedavajućem Predstavničkog doma Denis Zvizdić je pojasnio da se u sali nalazi ovlašteni predstavnik VSTV-a, a poslanik SDP-a Saša Magazinović zatražio je obraćanje poslanicima tog predstavnika, ali do toga nije došlo.

Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović /HDZ/ istakao je da sve institucije u BiH treba i moraju da odgovaraju i da podnose izvještaje o radu parlamentu BiH.

Nermin Nikšić iz SDP-a založio se za nezavisno pravosuđe, ali je konstatovao da BiH ima ozbiljan problem sa tim standardom.

On je podsjetio na mnogobrojna lišavanja slobode poznatih političara u BiH, te da su svi sudski postupci riješeni u njihovu korist.

Bavi li se iko u BiH zaključcima iz izvještaja međunarodnog pravnog eksperta Rajnharda Pribea o stanju u pravosuđu BiH. Reforma pravosuđa u ovoj zemlji najlošije je sprovedena reforma”, rekao je Nikšić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović, takođe, smatra da je reforma pravosuđa u BiH doživjela krah, ističući da parlament ima snagu i treba da bude mjesto gdje nema zabrana i tajni, nego gdje postoji otvoreni dijalog.

Prema njegovim riječima, tužioci u BiH nikome ne polažu račune za svoj rad i “niko im ništa ne može”.

O izvještaju o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH i o Specijalnom izvještaju o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u BiH, nije vođena rasprava.