Vučić brani svog ministra iako je plagirao doktorat: “Bio je jedan od najboljih studenata”

Siniša Mali radi odličan posao, zaključio je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak da će ministar financija Siniša Mali ostali u vladi, unatoč tomu što je sveučilište u Beogradu proglasilo njegov doktorat plagijatom, a odluku sveučilišnog odbora za profesionalnu etiku nazvao je “političkom”.

“Odluka je duboko politička. Pitanje akademske čestitosti je od velkog značaja za našu zemlju. Ja sam vidio doktorat, nisam ga pročitao, ali ne bih davao svoj sud kao neki polupismeni lideri političkih stranaka”, rekao je Vučić za TV Prva.

On je upitao “odakle pravo” na takvu odluku “neobrazovanim vođama pojedinih političkih stranaka”, naglasivši da je “Siniša Mali bio jedan od najboljih studenata”.

“Siniša Mali radi odličan posao”, zaključio je Vučić.

Odbor za profesionalnu etiku Sveučilišta u Beogradu utvrdio je u četvrtak da postoje elementi “akademske nečestitosti” čime su službeno potvrđene višemjesečne tvrdnje da je doktorska disertacija ministra Malog plagirana, a odluka odbora automatski znači i poništaj doktorata, prenosi Hina.

Odluku odbora priopćila je rektorica beogradskog sveučilišta Ivanka Popović.

Akademska zajednica, veći dio oporbe i studentska udruga #1 od 5 milijuna mjesecima unazad inzistirali su da se tijela Fakulteta organizacijskih nauka i sveučilišta očituju o tvrdnjama da je Mali plagirao doktorsku disertaciju koristeći radove drugih autora prekomjerno i bez navođenja.t