Vučić: Da li sam oduševljen zbog susreta sa Tačijem? To je moj posao

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da će njegov susret s kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem na panelu Svjetskog ekonomskog foruma biti zanimljiv i da očekuje razmjenu argumenata u civilizovanom tonu.

"Bit će zanimljiv susret, na tom panelu će biti mnogo lidera iz Evrope i svijeta. Očekujem razmjenu argumenata koja neće biti sasvim jednostavna i laka, ali vjerujem da ćemo moći to da obavimo u civilizovanom tonu. To će biti jedna od najposjećenijih sesija, svakako najvažnija za Istočnu Evropu, bit će dvadesetak učesnika", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Vučić je naveo da će on da zastupa interese Srbije, a da je Tači "i dalje legalni predsjednik privremenih institucija u Prištini". "Da li sam oduševljen zbog toga, nisam, ali to je moj posao, ovdje sam da bih rješavao probleme i predstavio poziciju Srbije na najbolji način", kazao je Vučić.

On je rekao i da će na Forumu dominirati teme zdravstva, vremenskih prilika i klimatskih promjena. "U mnogim zemljama su neodrživo velika ulaganja u zdravstvo, a minimalna plaćanja, imat ćemo mnogo toga da naučimo. Ovdje uvijek čujete nešto što mi poslije par godina moramo da sprovedemo u djelo", kazao je Vučić, prenosi N1.

On je dodao da je prisustvo Srbije na Svjetskom ekonomskom forumu važno zbog popravljanja njenog imidža i prilike da se privrednici pozovu da investiraju.

"Ovdje smo šest godina zaredom, imamo najveće prisustvo iz cijelog regiona Jugoistočne Evrope. Nama ovo znači zbog političkih kontakata i stvaranja boljeg imidža Srbije, ali i da pozovemo privrednike da investiraju u Srbiju, da popravljamo kvalitet života i standard građana", naveo je Vučić.