Vučić: Da sam ja otišao u BiH, 'objesili' bi me

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedejljak da je Srbiji "spočitavano" da se miješa u izbore u Bosni i Hercegovini, iako to nije tačno, a da na odlazak predstavnika Evropske unije, među kojima je i hrvatski premijer, niko nije reagovao.

"Slušamo priče da se Srbija meša u izbore u Bosni i Hercegovini. Nisam bio tamo 12 meseci, nisam primio [predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada] Dodika ovde, a on je izabran za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine", rekao je Vučić.

S druge strane, primijetio je da na odlazak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Bosnu i Hercegovinu niko nije reagovao.

Čestitke pobjednicima izbora

"Da sam ja otišao, mediji iz cijele Evrope bi me bukvalno objesili, ali ako to uradi neko iz EU-a, onda je sve u redu", primjetio je Vučić.

Navodi da o svemu tome treba iskreno, pošteno i otvoreno razgovarati i da treba rješavati, inače ćemo se, kaže, suočiti sa još više problema.

Predsjednik Srbije čestitao je građanima Bosne i Hercegovine na mirno sprovedenim izborima i izrazio nadu u još bolju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i RS-om u budućnosti.

"Koristim nezvanično priliku, a zvanično ću sačekati da CIK [Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine] objavi konačne rezultate, da čestitam [Šefiku] Džaferoviću, [Željku] Komšiću i Dodiku [novim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine]. Za ostale mislim da još rezultati nisu poznati", kazao je Vučić.