Vučić dobio međunarodnu nagradu za mir “Zlatni lav”

Vučić je poručio da dodjela te nagrade nekom dolazi sa Balkana uliva nadu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je međunarodna nagrada “Zlatni lav” za mir za 2018. godinu, koja mu je ove godine dodijeljena, dokaz da u Srbiji i u cijelom regionu postoji tiha, bezimena većina koja hoće mir i želi da poslije vijekova smrti nastupi nova era.

“Zato ova nagrada i ide njima, nepoznatima, tihim i dobrim ljudima u Srbiji, koji su me obavezali da tražim mir, podržali me u tome, dali mi snagu i obavezali me da to radim tako da oni, na kraju, budu nagrađeni”, istakao je Vučić u pismu koje je danas u Veneciji pročitao ambasador Srbije Goran Aleksić.

Vučić je poručio da dodjela te nagrade nekom dolazi sa Balkana uliva nadu, te da zapravo pripada svim onim ljudima u Srbiji koji su ga obavezali da radi u interesu mira, prenose beogradski mediji.

Predsjednik Srbije nije prisustvovao svečanoj ceremoniji u Veneciji zbog situacije na Kosovu i Metohiji, odnosno krize izazvane mjerama Prištine. Međunarodnu nagradu “Zlatni lav” u njegovo ime preuzeo je ambasador Aleksić.

Komitet za dodjelu nagrade odlučio je da ambasador mira u svijetu za 2018. bude predsjednik Srbije zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “plodnog doprinosa, međunarodnog dometa, koji karakteriše Vučićev mandat”, te njegovih “snažnih napora u promociji mira”.

Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je prisustvovao ceremoniji u Veneciji, smatra da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa sa Prištinom, upros, kako ističe, “provokacijama i agresivnom stavu nekih susjeda” jedan od razloga što je “Zlatni lav” za mir otišao baš u njegove ruke.

Fratini je naveo da je Vučić bio sposoban da uspostavi lične i institucionalne odnose Srbije sa globalnim liderima, ali i da ojača odnose sa državama poput njegove.

Nagrade “Zlatni lav” za mir i “Zlatni lav” za preduzetništvo glavne su nagrade Međunarodnog Grand prija Venecije, kao i proglašenje Svjetskog ambasadora mira, što je za ovu godinu kardinal Frančesko Kokopalmerio.