Vučić i Hoti u Vašingtonu, počinju razgovori o ekonomskoj saradnji: Grenel tvrdi da nema tajnog plana

Vucic
Grenel je rekao da će u prvom dijelu sastanka insistirati na tri teme: razvoj putne i željezničke infrastrukture, i razvoj avio-saobraćaja između Beograda i Prištine

 

U Vašingtonu počinju dvodnevni razgovori delegacija Srbije i Kosova o, kako je najavljeno, ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Avdulahu Hotiju dobrodošlicu je poželio američki savetnik za nacionalnu sigurnost Robert O 'Brajan, uz poruku da će sastanak u Bijeloj kući unaprijediti mir kroz ekonomsku saradnju.

Domaćin sastanka je i specijalni savjetnik američkog predsjednika Ričard Grenel (Richard Grenell).On nije isključio mogućnost da se, osim ekonomskih, otvore i druga pitanja, ali tvrdi da Vašington nema nikakav tajni plan.Grenel je rekao da će u prvom dijelu sastanka insistirati na tri teme: razvoj putne i željezničke infrastrukture, i razvoj avio-saobraćaja između Beograda i Prištine.

Istakao je da SAD očekuju da dvije strane ispune ono što su dogovorile i spremne su da na neki način daju podsticaj i Beogradu i Prištini za razvoj ekonomske saradnje.

Grenel nije mogao da potvrdi hoće li se predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) pridružiti, ali je naglasio da je predsjednik itekako upoznat sa onim što se pripremalo posljednjih dana i sa onim što će uslijediti, javlja RTS.

Hoti je izjavio je da će na sastanku inicirati razgovor o velikim infrastrukturnim projektima, ali je ostavio priliku da se otvoreno razgovara i o drugim temama.- Naš dogovor za ovaj sastanak bio je da razgovaramo o velikim infrastrukturnim projektima koji integrišu dve ekonomije - rekao je Hoti za kosovske medije.

U Bijeloj kući će biti predstavljeni veliki projekti vrijedni tri milijarde dolara. To su željeznica Prizren–Drač, energetski plinovod Skoplje–Priština, te višemodna stanica koja dostiže vrijednost od 50 miliona dolara, prenio je neimenovani sagovornik iz kosovske vlade.