Vučić i Lukašenko zadovoljni političkim odnosima, privreda mora bolje

Srbija i Bjelorusija su prijateljske zemlje koje imaju odličnu političku saradnju, ali i mogućnosti da uz uzajamnu želju unaprijede privredne i ekonomske odnose i ostvariti robnu razmjenu veću od pola milijarde eura, poručili su u utorak u Beogradu predsjednici dvije države Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko.

Vučić je bjeloruskog predsjednika na zajedničkoj pres-konferenciji za novinare predstavio kao velikog prijatelja Srbije naglašavajući da je Lukašenko bio jedini svjetski vođa koji je 1999. došao u Beograd podržati Srbiju kada je "bila napadnuta od 19 NATO zemalja", izrazivši zahvalnost i poštovanje za podršku u jednom od najtežih trenutaka u historiji Srbije".

Lukašenko je pak pohvalio Vučićeve napore u razvoju dosadašnjih odnosa, a Srbiji je, uz nepromijenjeno stajalište u potpori suverenitetu i integritetu zemlje u pogledu Kosova, ponudio saradnju uz intenzivniji politički i ekonomski dijalog.

- Srbija je ključni ekonomski partner Bjelorusije na Balkanu - istaknuo je Lukašenko i poručio Beogradu da, poslije nedavnog pristupanja Euroazijskoj uniji, "iskoristi priliku" od januara iduće godine, kada Bjelorusija bude preuzela predsjedanje tom organizacijom koja pokriva tržište od 180 miliona ljudi.

Lukašenko je istodobno rekao i da podupire Srbiju na njeneom putu eurointegracija i ocijenio da je Evropska unija "temelj našeg planeta" te da se, unatoč različitim političkim i ekonomskim pogledima "EU ne smije uništiti", naglasivši da se protivi Brexitu.

- Želimo da uđete u EU i da dostojanstveno prijeđete taj put - rekao je Lukašenko istaknuvši kako "računa na podršku srbijanskih prijatelja u načelnim pitanjima" za Bjelorusiju.

Lukašenko je rekao da robna razmjena nije na razini koju imaju potencijaliprivrednog dvije države poručivši da taj zaostatak treba nadoknaditi.

Vučić je pozvao bjeloruske firme da više proizvoda izvoze u Srbiju, izrazivši želju da proizvodi iz Bjelorusije i Srbije nađu mjesta i na trećim tržištima.

Srbijanski predsjednik najavio je "dodatne reforme" Vojske Srbije s namjerom da postane "modernija i brža", ali ne kroz kupnju oružja, već kroz "pametan razvoj sistema odbrane", o čemu se, kako je rekao, može puno naručiti od Bjelorusije.

Srbija i Bjelorusija razmijenile su tokom dana sedam potpisanih sporazuma i memoranduma o saradnji u više područja, među ostalim o naučnoj i tehnološkoj saradnji, razmjeni informacija i zajedničkim projektima, razmjeni studenata osnovnih, master i doktorskih studija, memorandum o saradnji u području inovacija i razvoja digitalnih tehnologija, saradnji nacionalnih akademija nauka i umjetnosti te o otvaranju korespodentskih računa između Poštanske štedionice Srbije i Belarus banke.