Vučić i pored zabrane ipak odlazi na Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će za vikend posjetiti Kosovo uprkos komplikovanim odnosima Beograda i Prištine, prenosi Blic.

"Prvo ću obići Gazivode. Obratit ću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, vjerovatno do ponoći možda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na Kosovu dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 posto Srba", rekao je Vučić.

On je sutra i u nedjelju trebalo da boravi na Kosovu, ali je nakon zabrane da obiđe jezero Gazivode, postojala mogućnost da do posjete ne dođe.

Ranije danas, Vučić je odlučio da u Briselu ne razgovara sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Vučić je također naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, KFOR-om i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji djeluju na teritoriji Kosova, a povodom njegove posjete.

"Danas je stigla zabrana da se posjete Gazivode i određene lokacije u Zubinom Potoku. Nećemo prekinuti dijalog, nastavićemo ga u budućnosti. Ne u ono vrijeme kada su to najavili iz EU jer sam tada u Kini", rekao je Vučić.