Vučić ispratio olimpijce Srbije: Ne morate napuštati postolje zbog Kosova

vucic
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ispratio srbijansku olimpijsku delegaciju koja putuje na Olimpijske igre u Tokio.

Nakon što je uručio državnu zastavu vaterpolistu Filipu Filipoviću, Vučić je održao govor u kojem je sportistima, između ostalog, poručio da se ne zamaraju Kosovom.

"Gledao sam kako izgledaju ispraćaji u nekim drugim državama i ja sam vrlo sretan što imam priliku vidjeti vas. Moram kazati, unatoč olimpijskom pravilu 'važno je učestvovati', mi se nadamo uspjehu", započeo je Vučić.

Potom se obratio se srbijanskim predstavnicima u judu Milici Nikolić i Marici Perišić budući da Srbija ne priznaje Kosovo koje je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru uzelo historijsko zlato zahvaljujući Majlindi Kelmendi.

"Nadamo se pobjedama, medaljama, gdje god i kako god to bude. Hoću posebno naglasiti nešto našim predstavnicama u judu. Hoću da znate da ću sve te probleme i sve koji žele govoriti protiv nekoga postaviti na svoja leđa. Dakle, Milice i Marice, s obzirom na to da ćete imati u konkurenciji i takmičare s takozvanog Kosova, vi se ne brinite - vi se bavite sportom. Pobjeđivale, gubile, mi ćemo biti uz vas, bavite se sportom i samo radite svoj posao, ne brinite se ni za što drugo. Nećemo vas tjerati ni na kakve političke akte, navijat ćemo za vas, voljet ćemo vas i od vas nećemo tražiti baš ništa. Niti da napuštate postolje niti da ne učestvujete u takmičenju protiv nekoga, mi političari ćemo raditi svoj posao", kazao je Vučić.

Vučić je podsjetio na to da je Srbija u Pekingu 2008. osvojila tri medalje, u Londonu četiri, u Rio de Janeiru osam te je uz smijeh poručio da sada u Tokiju očekuje još više medalja.