Vučić iz New Yorka: Možemo prihvatiti Kosovo kao realnost, ali ga ne možemo pustiti u UN

m
Vučić je danas komentarisao dokument koji predviđa potpisivanje novog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iduće godine, koji bi trebao uvažavati "političku i pravnu realnost Kosova", ali ne i priznanje od Srbije do kojeg bi došli 2033.

Kako je rekao, nije uzeo taj dokument od specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka te posebnih izaslanika predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza, Emanuela Bonna i Jensa Pletnera tokom posljednje posjete Beogradu.

"Dovoljno sam iskusan da znam da ne treba uzeti taj papir. Ne možemo pustiti Kosovo u UN, a o svemu drugom se može razgovarati", rekao je Vučić.

Naglasio je da Beograd može prihvatiti Kosovo kao realnost u smislu da postoje vlada i neke institucije u Prištini, ali ne i da to prihvati kao dio UN-a.

"Ako to prihvatimo, više nikada nećete moći izbaciti Prištinu iz UN-a. Ako je to mali problem, ne znam koji će biti veći. S druge strane, vidite da i Hrvati pišu o tome da, ako to ne prihvatimo, Vučić i Srbija budu izolirani. Ne mislim da će to biti lako i jednostavno, ali ne isključujem tu mogućnost", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ukazao da su stvari danas postale sasvim jasne, jer je podignut zid za koji, kako kaže, Zapad tvrdi da ga je podigao predsjednik Rusije Vladimir Putin, pa zemlje moraju odlučiti da li su s ove ili one strane tog zida.

"Onaj ko ne želi iza zidova, neće to smjeti. To dodatno otežava našu poziciju u energetskoj sigurnosti, opskrbi hranom i svemu drugom", dodao je Vučić.