Vučić: Mnogo investiramo u RS, poštujemo teritorijalni integritet BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Beograd čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner BiH, kao što to čini i sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

"Zahvalan sam premijerima Albanije Ediju Rami i Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu što su sa mnom pokrenuli projekat koji mnogi nazivaju `Mini Šengen`, a koji predviđa slobodan protok između naših zemalja", rekao je Vučić za francuski "Figaro".

Upitan šta kaže Srbima koji žele priključenje Republike Srpske Srbiji, Vučić je rekao da Srbija mnogo investira u Republiku Srpsku, ali da priznaje teritorijalni integritet BiH.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Vučić je rekao da je tamo situacija teška jer Priština ne čini ništa da se pronađe kompromisno rješenje, a Albanci i dalje teže "velikoj Albaniji" i žele da dominiraju Balkanom.

"Albanci su uspostavili nove nacionalne interese koji imaju za cilj dominaciju na Balkanu. Tako je 28. novembar nacionalni praznik Albanije, a Aljbin Kurti, koji je pobedio na izborima, već je najavio veliki marš ka Tirani i napao Ramu, s obzirom da se protivi politici saradnje na Balkanu koju podržava albanski premijer", rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da želi da ih poboljša, jer strateški gledano Srbi i Hrvati nemaju razloga da se spore, prenose beogradski mediji - piše N1.

On je odnose sa Slovenijom ocijenio kao izvanredne i dodao da Slovenci imaju probleme sa Hrvatima, ali ne sa Srbijom.