Vučić: Ne može Ustavni sud BiH da se ponaša antiustavno!

Aleksandar Vučić
Vučić se direktno miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine. Proglasio Ustavni sud BiH neustavnim!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće večeras neformalnoj večeri, koju za lidere Zapadnog Balkana organizuje predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Iz Evropske komisije je ranije najavljeno da će se predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pridružiti tom sastanku.

Prema diplomatskim izvorima, Mišel je na večeru, pored šest lidera sa Zapadnog Balkana, pozvao i predsjednicu Evropske komisije, šefa diplomatije EU Žozepa Borela i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, kao zemlje koja predsjedava Savjetu EU. Predsjednik Vučić je za Nacionalni dnevnik TV Pink pred početak večere rekao da će svi lideri večeras iznijeti svoje.

- Možete da zamislite kako bi to izgledalo da nisam ovde. Ovako će da bude zanimljivije. Ja ću da štitim interese Srbije i svog naroda - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi bilo lakše da je na derbiju u košarci nego u Briselu Vučić je rekao da bi ljepše bilo da je na utakmici, ali da nije biran zbog toga.

- Večera neće biti laka ni meni, ni njima, ali sastanak je od izuzetne važnosti - istakao je Vučić.

Makronove riječi su obavezujuće

Vučić se zahvalio predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu na lijepim riječima za njega, ali je dodao da bi volio da je pažnja EU neuporedivo veća za zemlje Zapadnog Balkana.

Dodao je da, iako on i Makron imaju različito viđenje evropske politike, da je Makron unio drastične promjene i pozicionirao Evropu kao geopolitičkog igrača.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara zašto je Evropa toliko zainteresovana za zemlje ZB i kako vidi pohvalu za njega da je sjajan lider koja je došla iz Minhena od Makrona.

- Hvala Makronu. Izuzetno ga cijenim i hvala mu na lijepim rečima. One su obavezujuće za nas - rekao je Vučić i poručio da će se potruditi da Srbiju pozicionira na još bolji način.

Vučić je zahvalio građanima Srbije što su Makrona na veoma lijep način dočekali tokom njegove posjete Beogradu.

Dodiku ne mogu da udaram packe, on je moj prijatelj

Odgovarajući na pitanje šta će reći bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Vučić kaže da je Dodik izrazio želju da Srpska pronađe svoj put, a da ako se ne poštuje Dejton, RS će krenuti putem svoje samostalnosti.

- Rekao sam da Srbija poštuje integritet BiH, kao i Dejton prema kojem se imovina ne smije dodjeljivati napamet. Kao i uvijek, kao i u CG, svi pronađu krivca u Beogradu, a kako bi imali zajedničku spoljnopolitičku temu. Ne mogu reći da je problem u RS jer ona nema vojsku i divim joj se kako uopšte isplaćuju plate, i onda krivce traže u Beogradu. Naučili su na tu politiku još 90-ih - kaže Vučić i dodaje da se zbog toga ne uzbuđuje.

- Zamislite da je neko od njih napadnut na teritoriji Srbije, a da nije pronađen krivac? Usudiću se da kažem da je u Srebrenici bio pokušaj ubistva, ali to nikoga ne interesuje - naveo je Vučić.

Ističe da se moraju postavljati kontra pitanja: Zašto Srbi nemaju prava u CG, zašto nemaju prava u BiH?

- Tu odgovora nema i ne može ga biti. I oni sve to znaju. Šta onda tražite od Srba? Nećemo da puškama dolazimo do svojih prava, a želimo prava kao i svi drugi - kaže predsjednik Vučić.

Dodaje da Dodiku ne može da udara packe, jer mu je prijatelj i jer je član Predsjedništva BiH.

-Nisam Tadić, niti Milošević, moje je da pomažem našem narodu, a ne da udaram packe. I to sam rekao i u Minhenu pred stotinama ljudi. Onda nailazimo na zid ćutanja - kaže Vučić.

Igram po pravilima

Dodaje da je sa Kurtijem i Tačijem išao na razgovor koji je trebalo da ostane zatvoren za javnost, ali da su Kurtijev i Tačijev govor snimali, a da je on igrao po pravilima.

- Onda kažu da nije Kurti kriv, već da je to na neki drugi način procurilo. To je prost primjer kako se opstruiše pokušaj dijaloga - kaže Vučić.

Kaže da je "sve baš briga" za Srbe u regionu i njihova prava, a da se on pojavljuje u očima pojedinaca kao "remetilac koji bi poslije 30 godina da traži prava za Srbe".

- Ne može Ustavni sud da se ponaša antiustavno! Počeli su od imovine, pa će da pređu na šume, škole, a onda i na jezik, kao i u Crnoj Gori - kaže Vučić.

Izvor: