Vučić: Nema dijaloga, ni Trump lično da me pozove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da dijaloga sa Kosovom neće biti dok Priština ne povuče takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vučić je to poručio pošto je Kosovo uvelo takse od 100 posto i na proizvode stranih kompanija koje svoje pogone imaju u Srbiji i BiH.

Navodi da su na taj način, kako kaže, pale u vodu laži albanskih političara s Kosova koje su izgovarali u zapadnom svetu.

“Oni su uvek govorili da su za mir i dijalog, da neće povećavati i pogoršavati mere koje su uveli, a vidimo da su sve zajedno uradili. Hashim i Haradinaj rade zajedno, ma koliko se oni lično ne voleli", rekao je Vučić.

'Srbija će sačuvati mir'

Vučić je dodao i da će, bez obzira na poteze druge strane, Srbija sačuvati mir, ali i da je niko neće baciti na kolena.

Predsednik Srbije dodaje i da na razgovor sa Hashimom Thacijem niko ne može da ga natera dok Priština ne povuče svoje mere.

"Ne postoji ta sila na svetu i taj čovek na svetu koji će da me natera da razgovaram o bilo čemu dok se takse ne povuku, ni Trump lično da me pozove", istakao je predsednik Vučić.

Priština je 28. decembra donela odluku da proširi listu proizvoda za koje važe takse od 100 odsto i na robu stranih kompanija koja se pravi u Srbiji.

Kosovske vlasti su prethodno, najpre početkom novembra uvele takse na srpsku robu u iznosu od 10 odsto, a zatim su ih 21. novembra povećali na 100 odsto.

Zvaničnici Evropske unije u više navrata su pozvali kosovsku vladu da ukine takse, ali bez rezultata.