Vučić: Nismo mi bliži Turcima nego što su Priština i Sarajevo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na stavu da je za Tursku prihvatljivo svako rješenje o Kosovu, do kojeg bi eventualno moglo da dođe između Srba i Albanaca.

Nakon susreta u Palati Srbije, Erdogan i Vučić su održali zajedničku konferenciju za medije. Zanimljiv detalj desio se prilikom jednog novinarskog pitanja za turskog predsjednika u kojem je zatraženo da prokomentariše jedinu tačku neslaganja između ove dvije zemlje - nezavisnost Kosova. Umjesto Erdogana, kojem je pitanje bilo upućen, odgovor je dao Vučić.

"Turska se ponašala u skladu sa svojim interesima. Neće nam ništa donijeti dobro da sada dijelimo packe. Hvala Erdoganu što je prihvatio da svako moguće riješenje između nas i Albanaca je prihvatjivo za Tursku. Za nas Srbe jedna stvar nikada nije dobra - a to je da se ne ponašamo kao dobri domaćini. Ne želim uvrijediti gosta, ali to ne znači da se nekom ulizujemo", kazao je srbijanski predsjednik te dodao:

"Ne poznajem nikoga ko je kao ja govorio rečenice Amerikancima i drugima, koji su priznali Kosova. Nikada im niko nije govorio stvari koje sam im ja saopštavo. To ne znači da ćemo im mi promijeniti odluke, nisu mala djeca pa da oni mijenjaju odluke. Oni se ponašaju u skladu sa svojim interesima. Nismo mi bliži Turcima nego što su Priština i Sarajevo, samo ne želimo biti dalje. Ko će da da hljeb ljudima (u svim tim mjestima gdje su Turci otvorili firme), a koju smo zapadnu kampaniju mogli odvest tamo. Ko bi saslušao te ljude, a da nije Tayyip Recep Erdogan. Zato sam ponosan na našu saradnju. Po tom pitanju se razlikujemo, ali se poštujemo. Erdogan zbog mene veoma pažljivo bira riječi kada govori o Balkanu i ja sam mu na tome zahvalan" - prenosi N1.