Vučić otkrio da s Dodikom ima “interni dogovor”, iako se nekad ne slažu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je izjave pojedinih opozicionih političara da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku treba zabraniti ulazak u Srbiju zbog njegovih izjava o Kosovu i Metohiji.

“Predsedniku Republike Srpske, najveći opozicioni savez da zabrani ulaz u Srbiju? Da se zabrani ulaz predsedniku Republike Srpske u Srbiju zato što je rekao istinu u oči, a još vam nije rekao da ste svemu tome vi doprineli”, istakao je Vučić, podsjećajući na pogrešne odluke prethodne vlasti u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je novinarima u Beogradu, nakon posjete Vojnotehničkom institutu, rekao da nije saglasan uvijek sa Dodikom o svakom pitanju, ali da postoji neka vrsta internog dogovora da nikada ne idu sa različitim stavovima i bilo kakvim teškim riječima između Srbije i RS.

Kada je riječ o izjavi njemačkog kancelara Angele Merkel da nema promjene granica na Balkanu, Vučić je rekao da je taj njen stav poznat već deset godina, od kako je Njemačka priznala Kosovo, ali da ga čude Srbi koji su se radovali toj izjavi i nemogućnosti da Srbija nešto dobije.

On je napomenuo da Merkelova i gotovo cijeli zapadni svijet, sa nekim izuzecima, Kosovo i Metohiju smatra cjelovitom, suverenom i nedjeljivom teritorijom koja pripada Albnacima u Prištini i da to nema nikave veze sa Srbijom.

Vučić je rekao da je očigledno da će rješavanje kosovskog pitanja da traje mnogo duže nego što su neki planirali.

On je naveo da je sasvim sigurno da će se početkom septembra u Briselu sastati sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, dodajući da će to biti prilika da se sagleda da li postoji mogućnost za izlaz iz teške situacije.