Vučić otkrio koja je bila najveća primjedba na Srbiju u Davosu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Davosu najveća primjedba koju je čuo zašto se Srbija naoružava i pri tome kupuje rusko oružje na šta je "prilično snažno i uvjerljivo" odgovorio da je to samo u odbrambene svrhe i da bi mogla sebi da priušti i najsavremenije ruske sisteme S-300 i S-400, ali da to nije uradila.

"Ne kupujemo ofanzivna sredstava i ne kupujemo samo od Rusa. Mi ne želimo da budem šaka zobi i lak plijen nekome, kao što smo nekada bili", rekao je Vučić, prenoseći utiske sa okruglih stolova u kojima je učestvovao, ali više od toga nije mogao da otkrije.

Kako je rekao, u susretima u Davosu, dobio je čestitke za ekonomski napredak Srbije.

Prenoseći razgovore o politčkim temema iz susreta koje je imao, on je naveo da je podsjetio kako je Srbija već dvadeset godina na evropskom putu i pitao kakve su mogućnosti da Srbija bude primljena u Evropsku uniju ukoliko se postigne kompomisno rješenje sa Kosovom.

"Nisam dobio direktan odgovor", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija na evropsku putu i na njemu mora da bude i dalje, kao i da ne smije da bude "ljutnje zato što integracije ne idu tempom" kojim bismo željeli.

"To je naš put. Moramo biti racionalni, da tražimo što više za sebe, ali prije svega da se držimo onog - u se i u svolje kljuse", rekao je Vučić.

On je dodao da je razgovor sa savjetnikom američkog predsjednika za bezbijednost Robertom O'Brienom bio veoma prijateljski, otvoren i iskren, tokom kojeg je ponovio da bi Srbija voljela da ugosti Donalda Trumpa.

Vučić je ispričao i da je zamolio za veće razumijevanje za Srbiju i zahvalio što je uvijek spreman da sasluša njene stavove, navodeći i da je odnos sadašnje američke administracije bolji nego prethodne.

"Ja sam rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu i šire u okruženju koja je podržavala izbor predsjednika Trumpa", rekao je Vučić.