Vučić: Plaši me situacija na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da ga ne plaši upozorenje Londona Britancima da ne putuju na sjever Kosova, ali da ga plaši situacija na Kosovu, o kojoj govori svaki dan.

On je novinarima u Loznici, upitan o upozorenju Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, rekao da nema direktna saznanja u vezi s tim, ali da uvijek govori o tome da je svaki dan u kojem nema rješenja za Kosovo problem za sve.

"Zato je važno da postignemo kompromis, ali je očigledno da od toga nema ništa, nažalost", kazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na zvaničnom vladinom sajtu savjet državljanima Velike Britanije da, osim u neophodnim slučajevima, ne putuju u Zvečan, Zubin Potok, Leposavic i sjeverni dio Mitrovice.

Kosovo neće ukidati 100-postotne takse koje je Vlada uvela na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine dok SAD ne bude dovljno tvrdo to tražio od njih, ocijenio je Vučić.

'Da smo mi naštetili Hrvatskoj i BiH...'

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje promjenu ponašanja Kosova po pitanju taksi nakon posjete poslanika Bundestaga, istakao da ne očekuje, jer Kosovo ne zanimaju Njemačka i Evropa, već samo Amerikanci.

"Dok oni ne kažu to dovljno tvrdo, Priština neće povući takse", dodao je Vučić.

"Zamislite da smo mi proveli mere da bi naštetili Hrvatskoj, Bosni I Hercegovini ili nekim drugima... Osudio bi me ceo svet. Zamislite da govorim o 'velikoj Srbiji', kao [premijer Albanije Edi] Rama i ostali o 'velikoj Albaniji' - obesili bi me bukvalno u Briselu. Sve što nama nije dozvoljeno, drugima jeste. To govori o različitim aršinima", podvukao je Vučić.

Naveo je da će utjecaj taksi na privredu Srbije biti između 0,4 i 0,6 posto na rast te naglasio da će se Srbija snaći na drugim tržištima.