Vučić sa njemačkim šefom diplomatije: Srbiju ne interesuju teritorije drugih država

Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa šefom diplomatije Njemačke Heikom Massom da je za Srbiju od presudnog značaja da bude ekonomski jaka i da kao takva gradi najbolje moguće odnose sa svima u regionu.

 

Poručio je da će u regionu Srbija imati apsolutno konstruktivnu ulogu i da će čuvati mir.

"Nismo zainteresovani za teritorije drugih, već za ekonomsku saradnju, u oblastima kulture, sporta, ekonomije... Naš cilj je snažna, ekonomski jaka, uspješna Srbija. To je od presudnog značaja", naglasio je.

Vučić je na konferenciji za novinare prenio da je s Massom razgovarao o svim važnim temama i o onome što nije uvijek prijatno i jednostavno za Srbiju, kao što je tema Kosova, jer je Njemačka priznala Kosovo, ali i o situaciji u regionu.

Srbijanski predsjednik je naveo da je Srbija spremna za dijalog i traženje konstruktivnog rješenja jer nije za zamrznuto rješenje.

"Mi želimo da gradimo mir s Albancima u narednih 100 godina. Suština napretka je da gradimo mir", rekao je Vučić i poručio da je suština da se ispuni dogovoreno, prije svega Briselski sporazum, prenosi RTS.

Heiko Mass je istakao da Srbija i zemlje u okruženju imaju potencijala za razvoj na svim poljima i da to treba iskoristiti, a da dinamika integracija u EU zavisi od svake zemlje ponaosob i njenih individualnih napora.

Kazao je i kako je svjestan činjenice da proces normalizacije odnosa s Prištinom nije lak, ali smatra da on doprinosi i razvoju ekonomije.

Zbog toga, kako kaže, Njemačka podržava ovaj proces, EU i Miroslava Lajčaka, koji posreduju u dijalogu.

"Srbija i zemlje u njenom okruženju imaju takav ekonomski potencijal i bogatstvo kulture, i to su resursi koje treba iskoristiti za dobrobit ljudi u regionu, ali i EU", poručio je Mass.