Vučić se najnovijim potezom distancirao i ignorisao Dodikov bijes: Moćne odnose neće kvariti zbog njegovih protivljenja

asd
Čini se kako ne želi zbog Dodikovih interesa kvariti moćne odnose sa svjetskom silom kakva je Njemačka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

-Veoma dobar razgovor sa kancelarkom. Bilateralni odnosi Srbije i Njemačke u usponu, a Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, napisao je Vučić na svom profilu na Instagramu.

U zvaničnom saopćenju sa sastanka Vučića i Merkel ne spominje da se da su razgovarali o Schmidtu. Naprotiv, najviše se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, a Vučić je Merkel pozvao i da posjeti Srbiju.

Jučer je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija telefonski razgovarao sa Merkel. Razgovori su uslijedili dan nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj je postalo jasno da će Christian Schmidt biti novi visoki predstavnik u BiH.

Bez obzira na to, vlasti RS-a i dalje se oštro protive njegovom imenovanju, kao i opstanku OHR-a u BiH, no Vučić se, kada je bar ova tema u pitanju, držao po strani, te je imao blag stav prema ovom pitanju i distancirao je svoju politiku od Dodikove. Čini se kako ne želi kvariti moćne odnose sa svjetskom silom kakva je Njemačka, a tople riječi koje je uputio Merkelovoj, putem Instagrama, jasno stavljaju do znanja da nema namjeru zbog toga kvariti odnos sa moćnom Njemačkom govore u prilog tome da Vučić neće podržati Dodikovo protivljenje i eventualne poteze zbog imenovanja Nijemca.