Vučić u Bosanskom Petrovcu: Ako i ovaj krst sruše, podići ćemo ga ponovo

 H

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija iz Srbije borave u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete planiran je niz aktivnosti, a povod dolaska je obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom “Oluje”.

Vučić je održao i sastanak s predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom nakon kojeg se obratio medijima.

“Naša delegacija želi se zahvaliti rukovodstvu RS na izuzetnom srdačnom dočeku, posebno vama poštovani predsjedniče Dodik nikada nismo ovako dočekani nigdje“, rekao je Vučić.

Vučić je zatim počeo govoriti o odnosu Srbije i Bosne i Hercegovine.

“RS potpunosti poštuje povelju Ujedinjenih nacija, poštuje principe međunarodnog prava i sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proizašao i Ustav BiH. U skladu sa tim, Srbija je poštovala i poštovat će integritet BiH, ali i integritet dva entiteta i dogovor tri konstitutivna naroda.

Očekujemo od BiH, da na isti način ona poštuje Srbiju. To nije bio slučaj prilikom glasanja Savjeta Evrope, pa ćemo zamoliti naše prijatelje u BiH da u budućnosti poštuju integritet Srbije“, dodao je Vučić.

Srbijanski predsjednik potom se osvrnuo i na odnos Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS.

“Naš odnos je na izuzetnom nivou, zahvalni smo Dodiku što zajedno obilježavamo sve važne događaje, bilo da je riječ o lijepim stvarima kojih je malo ili teškim kao što je Oluja. Važno je da kažem da smo uvijek spremni da pokažemo poštovanje prema tuđim žrtavama, ali to ne znači da želimo prešutjeti srpske žrtve”, izjavio je Vučić.

Vučić je otkrio i da je sinoć održana večera na kojoj su bili Milorad Dodik i patrijarh Porfirije.

“Obišli smo Srbac, imali smo izuzetnu večeru, razgovarali smo s Porfirijem o svim važnim i teškim temama. Sa svoje strane sam u ime Srbije objasnio probleme koje imamo na Kosovu i šta očekujem”, istaknuo je Vučić.

A, nakon toga Vučić je govorio i o sankcijama i američkoj crnoj listi.

“Kada najmoćnija zemlja svijeta uveze sankcije Srbima sa Kosova, želeći da su samo oni krivi, a ne kažnjavaju nikoga drugog, zatim sankcije Vulinu, sankcije prema Dodiku, a onda prema svim ostalima iz vrha RS to pokazuje da je našem narodu je teško gdje god živi”, zaključio je Vučić.

“Jasno je protiv koga su sankcije podizane“, dodao je.

Nakon toga, Vučić je izjavio kako će ljudi sa američke crne liste uvijek imati širom otvorena vrata u Srbiji.

“Sami smo bili deceniju izloženi sankcijama, sankcije smatramo nepravednim, kao mali narod posebno u poređenju sa SAD nemamo izbora i odnosit ćemo se prema sankcionisamim osoba kao da sankcije ne postoje. Nećemo ih primjenjivati”, kazao je Vučić.

Nakon ove izjave, uslijedio je ogroman aplauz prisutnih na konferenciji.

“To je za nas jedina pravična odluka, znamo da će Srbija radi toga snositit posljedice. Sve osobe koje su pod američkim sankcijama kod nas su dobrodošle, znamo da te sankcije neće donijeti dobro, pogotovo načinu na koji ćemo gledati na odnos sa velikim silama”, zaključio je Vučić.