Vučić za Newsmax: Ne vjerujem da Putin blefira

.
Uvijek smo podržavali teritorijalni integritet svih država u svijetu, djelovali u skladu s poveljom i rezolucijama UN-a i zato smo osudili upad i invaziju na početku rata u Ukrajini, rekao je Vučić

 

Svi moramo uložiti više napora da nastavimo proces pregovora i da nađemo kompromis i rješenja, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, komentarišući odnose s Kosovom, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je gostovao na američkom televiziji Newsmax, odgovarajući na brojna pitanja, uključujući odnose Beograda i Prištine te rat Rusije i Ukrajine.

- Vjerujem da smo uspješno deeskalirali situaciju s kojom smo se suočavali prije nekoliko sedmica. Ali svi moramo uložiti više napora da nastavimo proces pregovora i da nađemo kompromis i rješenja. Nadam se da će i druga strana shvatiti priliku da se postigne komprimisno rješenje koje je uvijek bolje nego korištenje oružja i svega drugoga što vidimo u današnjem svijetu - rekao je Vučić.

Stav Beograda o Ukrajini

Potom se dotakao i odnosa Srbije sa Rusijom te stava Beograd o ratu u Ukrajini.

- Uvijek smo imali tradicionalno dobre odnose s Rusijom, ali i s Ukrajinom. Uvijek smo podržavali teritorijalni integritet svih država u svijetu, djelovali u skladu s poveljom i rezolucijama UN-a i zato smo osudili upad i invaziju na početku rata u Ukrajini. 

Istovremeno, imamo različit stav prema Rusiji o nekim drugim pitanjima, jer moramo ocijeniti sve prilike kako da unaprijedimo naš energetski sektor, kako da diverizificiramo naše energetske izvore snabdijevanja - kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li ruski predsjednik Vladimir Putin "blefira" u izjavi koju je iznio tokom obraćanja naciji kada je vrlo ozbiljno zaprijetio Zapadu, Vučić je odgovorio:

- Kao predsjednik Srbije mogu reći da se nadam da će mir prevladati i nadamo se da će svako uraditi najbolje što može da se postigne kompromisno rješenje, jer je to bolje nego da se čeka poraz druge strane. Ja sam se susretao s gospodinom Putinom mnogo puta i ne vjerujem da blefira - rekao je Vučić.

Putinovo obraćanje naciji

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros se obratio naciji, prvi put od početka rata u Ukrajini, najavljujući djelimičnu mobilizaciju.

- U svojoj agresivnoj antiruskoj politici Zapad je prešao sve granice - rekao je ruski predsjednik te je optužio Zapad da planira uništiti Rusiju.

- I mi imamo oružje za masovno uništenje, i to modernije od NATO-a. Ako treba zaštititi naš narod, zaštitit ćemo ga. Ne blefiram! - kazao je Putin.

FOTO: AVAZ