Vukovar noćas svijetli u cijeloj Hrvatskoj

Tiho, bez puno priče, ali s puno srca, u predvečerje obilježavanja vukovarske tragedije stanovnici brojnih gradova i mjesta diljem zemlje pale svijeće za Vukovar u sklopu dugogodišnje akcije "I u mom gradu Vukovar svijetli".

Tako su uoči 28. obljetnice sloma obrane Vukovara kod spomenika "Hrvatskom domobranu" u osječkom Parku kralja Držislava položeni vijenci i upaljene svijeće u počast vukovarskim žrtvama.

Osim toga, paljenjem više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara tradicionalno su se uključili učenici 34 osječke osnovne i srednje škole.

Počast vukovarskim žrtvama odali su u nedjelju navečer brojni Splićani paljenjem svijeća ispred spomenika "I u mom gradu Vukovar svijetli" u Vukovarskoj ulici, u organizaciji Gradske uprave i braniteljskih udruga. Paljenje svijeća održalo se i u Imotskom.

Na varaždinskom središnjem trgu, uz brojne građane i osnovnoškolce okupili županijski i gradski dužnosnici te predstavnici policije i braniteljskih udruga koji su lampionima ispred Gradske vijećnice ispisali ime grada heroja Vukovara.

 Zagrebu su građani ispunili Vukovarsku ulicu, a među njima je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Večeras u Zagrebu izražavamo pijetet i poštovanje gradu heroju Vukovaru. Sa zahvalnošću se prisjećamo predvodničke uloge dr. Franje Tuđmana, hrvatskih branitelja i svih koji su utkali svoje živote za slobodnu i demokratsku Hrvatsku", napisao je premijer na Twitteru, prenosi N1.

Zagrepčani su se okupili kod spomenika dr. Franje Tuđmana kako bi odali počast najvećim stradanjima u Domovinskom ratu.

U ulici koja nosi ime po gradu heroju stiglo je i vukovarsko svjetlo mira, a prigodan program održan je pred Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

Karlovačka sportska zajednica paljenjem svijeća priključila se akciji "I u mom gradu Vukovar svijetli". Stotinjak trenera, djece, sportaša zapalilo je svijeće ispred Sportske dvorane na Rakovcu.

U predvečerje 28. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice upriličena je molitva te paljenje svijeća kod Spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. godine kojoj je nazočila i predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović.

Uz predsjednicu, u molitvi su sudjelovali i članovi Vlade, gradonačelnik, župan, djelatnici vukovarske bolnice te brojni građani Vukovara. Pridružili su im se i hodočasnici koji već pristižu u Vukovar.

I u drugim hrvatskim gradovima i mjestima građani pale svijeće i u tišini i molitvi odaju počast stradalim braniteljima i civilima, a posebno žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Osim u Hrvatskoj, svijeće za Vukovar i Škabrnju zapaljene su u središtima Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Žepča, Busovače, Orašja. Okupljeni su se pomolili za žrtve Vukovara i sve branitelje poginule u Domovinskome ratu u BiH i Hrvatskoj.