Vulić: Džaferović i Schmidt ne mogu smijeniti Dodika

asd
Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da Šefik Džaferović ni Christian Schmidt nemaju nikakav legitimitet da prekraju volju građana Republike Srpske i da ne mogu smijeniti Milorada Dodika.

"Gospodine Džaferoviću, tom svom gostu, drugu, savezniku, ma šta Vam bio Schmidt možete reći samo da sa Vama čini šta mu je volja, a ni Vi ni on niste ti koji mogu da smjenjuje Milorada Dodika, niti bilo koga drugog. Vi niste narod Republike Srpske koji jedini ima pravo da bira svoje predstavnike i Vaše je samo da poštujete njihovu izbornu volju", poručila je Vulić Džaferoviću, piše Srna.

Ona je rekla da Džaferović, ako iskreno želi napredak BiH, mora da poštuje i Srbe koji su konstitutivan narod u toj zemlji, a ne da im prijeti ili ga ucjenjuje.

Vulićeva je poručila Džaferoviću "da ne poziva visokog predstavnika, jer ga trenutno u BiH nema".

"Ako ste politički kapacitirani, onda razgovarajte unutar BiH sa domaćim akterima, pokušajte naći rješenja i dokažite da niste, kako Vas u Vašoj čaršiji nazivaju, "privremeni čuvar fotelje", istakla je Vulić.

Kako je podcrtala, Milorad Dodik je izabran voljom građana Republike Srpske.

Komentirajući Džaferovićevu izjavu da Republika Srpska blokira rad institucija na nivou BiH, Vulićeva je rekla da je nebulozno blokadom nazivati kada je neko prisutan na sjednicama i glasa.