Wigemark: Ova godina je ključna za BiH

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2019, na kojem će učesnici govoriti o konkurentnosti BiH i zemalja u regiji, ekonomskoj saradnji s Austrijom i unapređenju poslovnog okruženja, otvoren je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Forum su otvorili dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Jasmina Selimović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Selimović je u uvodnom obraćanju govorila o ekonomskoj situaciji u BiH s osvrtom na položaj mladih. Tom prilikom uporedila je stanje u kojem se nalaze mladi u BiH s njihovim vršnjacima u Austriji kao i regionu. Iznijela je podatke o nezaposlenosti u BiH, a naročito mladih obrazovanih ljudi.

Wigemark se u uvodnom obraćanju osvrnuo na ekonomsku situaciju u zemlji i potencijal koji BiH ima. Smatra kako postoje pitanja i problemi koje je potrebno riješiti.

“2019. je ključna godina za BiH. Kako Evropska komisija sprema mišljenje o članstvu, političke stranke su, ja se nadam, u finalnim fazama formiranja nove vlasti. Bez obzira ko bude u vlasti, ko bude sjedio na kojoj ministarskoj fotelji, dvije su glavne zadaće pred vašim vladama. Prva, da ubrzate integraciju zemlje u EU i počnete implementirati preporuke Komisije i rješenja koja se očekuju krajem proljeća. Druga je da ponovo krenete sa socio-ekonomskim reformama i konačno stvorite okoliš koji je dobar za privatno poduzetništvo”, rekao je Wigemark.

Wigemark smatra kako je potrebna dobra poslovna klima.

“BiH danas izgleda drugačije nego što je izgledala prije četiri godine”, rekao je Wigemark.

Ukazao je kako, uzimajući u obzir sva ograničenja koja bh. ekonomija ima, preuzimanje obaveze za rješenje problema je nešto bez čega se ne može ostvariti uspjeh.

Istakao je kako je rješavanje preostalih prepreka nešto što je dobro poznato i da se zna šta treba uraditi.

Ekonomski forum BiH se treću godinu zaredom održava u Sarajevu u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sarajevo i Ekonomskog instituta. Do sada je okupio više od 1.000 učesnika, većinom predstavnika bosanskohercegovačke izvršne vlasti kao i više od 600 predstavnika regionalnih kompanija, diplomatskog sektora i akademske zajednice.

Centralna ideja Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2019 odnosi se na uspostavljanje platforme za inciranje otvorenog dijaloga između predstavnika poslovne zajednice, akademije kao i kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji.