Wigemark poslao poruku bh. vlastima: Usvojiti poljoprivrednu strategiju

Home

Wigemark poslao poruku bh. vlastima: Usvojiti poljoprivrednu strategiju

Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, održao je danas sastanak sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja članica EU, koji borave u Sarajevu.

- Poljoprivrednici će kroz poljoprivredne programe steći bolje uvjete za rad, ali i za privređivanje. To vrijedi za članice Evropske unije jednako kao i za zemlje koje imaju status kandidata - kazao je, između ostalog, Wigemark.

On je dodao da BiH još nema status kandidata, ali i da ne postoji nikakav razlog da ne počnu pripreme poljoprivrednih udruženja za takve programe.

- Poznato je da u je BiH bilo veoma mnogo informacija u smislu šta podrazumijeva proces integracija kad je riječ o poljoprivredi. To podrazumijeva promjenu čitavog načina organizacije, od fitosanitarnih i drugih uređenja... Također, to podrazumijeva odgovoriti na izazov proizvodnje prema standardima EU - poručio je Wigemark.

Dodao je da se treba usvojiti cjelodržavna strategija za sektor poljoprivrede.

- Potrebna je bolja organizacija, i u budućnosti se nadam da će na koherentniji način odgovoriti na procese, i da će se usvojiti državna strategija u sektoru poljoprivrede. Urgiram na vlasti da rade na ovome, i nema razloga da se čeka - kazao je šef delegacije EU u BiH.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Objavito: Pon, 05/15/2017 - 16:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top