Yildirim kandidat za predsjednika Parlamenta Turske

Predstavnici zastupničkog kluba Partije pravde i razvoja uputili su prijedlog turskom Parlamentu kojim je premijer ove države Binali Yildirim imenovan za kandidata na funkciju predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske, prenosi agencija Anadolija.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 24. juna u Turskoj, zastupnici koji su dobili glasove turskih građana u subotu su položili zakletve u Parlamentu.

Među prvima je zakletvu položio premijer Yildirim.

Predstavnici zastupničkog kluba AKP-a u Skupštini uputili su prijedlog kojim je Yildirim imenovan za kandidata na funkciju predsjednika.

Posljednji šef vlade

"Neka je sa srećom domovini i narodu. Ne znam, moguće da bude još kandidata. Ne znam da li će se sve završiti u prvom krugu. Kako god, bit će onako kako kaže Parlament, kako kažu zastupnici", bio je prvi komentar Yildirima nakon što je imenovan za kandidata ispred AKP-ae.

Yildirim je, ranije upitan da prokomentira mogućnost dolaska na čelo Parlamenta Turske, kazao kako on ne donosi odluku, no da je spreman obaviti svaki zadatak ako bi lider partije donio takvu odluku.

Yildirim je ušao u historiju Turske kao posljednji premijer, s obzirom da ove funkcije u predsjedničkom sistemu vođenja države, na koji Turska zvanično prelazi u ponedjeljak, neće biti.