Za 1.100 KM mjesečno o djeci brine 79 zaposlenih sa završenom osnovnom školom!

Organizovano prikrivanje kriminala u Zavodu Pazarić.

Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, 20. novembra prošle godine, zastupnica Sabina Ćudić objavila je uznemirujuće fotografije o stanju u Zavodu u Pazariću.

Na njima su se vidjela djeca vezana za namještaj i radijatore, a u javnost su izašle i poražavajuće informacije o nestručnom kadru u ovoj ustanovi - 27 ekonomista, i samo jedna njegovateljica, koja radi u noćnoj smjeni sa 47 djece! Sve je ovo  izazvalo šok u javnosti, a potom i višednevne proteste građana pred Parlamentom FBiH, te Vladom FBiH, koji su tražili kažnjavanje odgovornih.

Da li je došlo do promjena, pokušali smo saznati u nadležnim federalnim institucijama i inspekciji, ali bezuspješno. Odgovor, ili uopšte nismo dobilo, ili nam je rečeno da je sve proslijeđeno u Parlament. 

Kontaktirali smo i Sabinu Ćudić, koja od rješenja problema u Pazariću ne odustaje.

“Juče sam uputila javno pitanje u parlamentu Ministarstvu rada i socijalne politike, odnosno ministru Vesku Drljači, šta je konkretno urađeno po pitanju 18 zaključaka koje smo donijeli na tematskoj sjednici o situciji vezano za Zavodu u Pazariću i sličnim institucijama u Federaciji BiH. Zatražila sam i da se Ministarstvo zvanično očituje o statusu vd direktorice i mogućnosti obnašanja te dužnosti, obzirom da se protiv nje vodi disciplinski postupak zbog nehumanog postupanja sa štićenicima, kao i da saopšte planirani datum za objavljivanje konkursa za imenovanje upravljačke strukture ove ustanove, uključujući i poziciju direktora odnosno direktorice. Jedno pitanje odnosilo se i na to šta je konkretno poduzelo kada je u pitanju kvalitet života štićenika u ovoj ustanovi. 

Imate li ličnih saznanja da je poduzeta bilo kakva mjera za bolji život štićenika?

Jedina mjera za koju znam da je uvedena jeste da su roditelji koji preuzimaju djecu vikendom dužni fizički pregledati svoje dijete prilikom preuzimanja. A ono što je urađeno od zaključaka jeste i da je imenovan roditelj u Upravni odbor Zavoda. Ali i tu imamo paradoks, javni su konkursi za tu vrstu pozicija u Upravni odbor tako da sama činjenica da Vlada delegira i rezerviše jedno mjesto za roditelje znači da su ostala mjesta političke pozicije. I to je sve, tako da možemo govoriti o nepostojećem unapređenju stanja u Pazariću.

A po pitanju nekvalifikovane radne snage, zvuči nevjerovatno da ova ustanova zapošljava toliki broj ekonomista? Ko ih je zaposlio? 

Zaposlio ih ih je Zavod, uz odobrenje Vlade. Vlada je ta koja usvaja odobrenja za nova zaposlenja.

Vlada je, i prije vašeg istupa, ovo morala znati?

Apsolutno. Ministarstvo rada je to koje ima direktan uvid, najdetaljniji. Ovdje je ključni krug odgovornosti Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravde i uprave i, kao četvrto, Ministarstvo finansija, sve sa premijerom na čelu. Nažalost, niko nije odgovarao za ovo što se dešavalo i nastavlja da se dešava u Pazariću.

I ako pogledate istorijat Zavoda, vidjećete još nešto - da se među uposlenicima Zavoda javlja isto prezime koje se jasno veže za uposlenike ministarstava. I sada je situacija takva.

Svi propusti su ustanovljeni i poznati javnosti, niko za njih nije odgovarao, niti ih je iko popravljao, isti ljudi su i dalje u cijeloj priči, sve i dalje funkcioniše i plaća se iz javnih sredstava i novca građana. Svjedočimo, zapravo, organizovanom prikrivanju kriminala u Zavodu Pazarić?

Tako je. Još kada vam kažem da to nije najalarmantniji podak. Najalarmantniji podatak jeste da od 131 uposlenih osoba, po zvaničnom izvještaju, njih 79 nema više od osnovne škole. Jednostavno, to vam sve govori, uz sve dužno poštovanje čestitim ljudima koji nemaju više od osnovne škole. Pitanje kvalifikovanosti za rad sa štićenicima je pitanje svih pitanja, ne samo pitanje 26 ekonomista, nego jednostavno nedostatka pravog  kadra. Oni trenutno nemaju ni ljekara opšte prakse. Bilo bi dobro pitati i Demokratsku Frontu, jer je v.d direktorica iz ove stranke, a protiv koje se vodi disciplinski postupak, koji je njihov zvanični stav o tom imenovanju, obzirom da ona sama ne daje izjave bez advokata. Iz tog razloga sam pitala za status direktorice. Pri tom, ona je bila i članica Nadzornog odbora, koga je Vlada smijenila zbog lošeg rada!

Ovdje je krug odgovornosti na četiri ministarstva - Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravde i uprave i, kao četvrto, Ministarstvo finansija, sve sa premijerom  na čelu. Ipak bih kao ključnog za ovo stanje navela ministra Drljaču, koji ništa nije poduzeo, iako je bilo zaduženo da vrši nadzor nad stručnim radom i nadzor nad zakonitošću rada Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Tako da i danas, kao i mnoge mjesece i godine ranije, iste stvari nastavljaju da se dešavaju. 

U kontekstu svega rečenog, ima li izvodljivog rješenja?

Jedini odgovor jeste postepeno gašenje ovih ustanova, nije odgovor davanje dodatnih sredstava, izgradnja dodatnih kapaciteta ovih ustanova, već deinstitucionalizacija. Ustanove ovog tipa u Evropi se zatvaraju, u mnogim zemljama su potpuno zatvorene. Dakle, radi se na jačanju porodice, davanju tih sredstava porodici jer, pazite, 1100 KM po štićeniku plaća Kanton Sarajevo.  Zamislite 1100 KM za život u Pazariću! Da ne govorimo o stotinama hiljada, a možda i više maraka donacija za koje nemamo nikakve izvještaje. Stoga jedino rješenje jeste deinstitucionalizacija.