Za 180 maraka moguće prisluškivati bilo koga

Svako danas može svakoga prisluškivati!

Programi za prisluškivanje mobilnih uređaja i računara široko su dostupni, a cijene se kreću od 180 do 560 maraka, ovisno o opremi koja se naručuje i koristi.

Velik izbor

Na najpopularnijem pretraživaču Google Play Store korisnicima je ponuđen veliki broj aplikacija za prisluškivanje i praćenje aktivnosti mobilnih uređaja.

Najpoznatiji program je Spyware, koji se koristi za praćenje poziva, pa čak i poruka.

U našoj zemlji, kao što je to slučaj, naprimjer, u regionu, ne postoji privatna kompanija koja se bavi prisluškivanjem i prodajom uređaja i programa. U susjednoj Srbiji „špijuniranje“ je unosan i tražen biznis. Kompanija „Spytech“ na svojoj internetskoj stranici nudi širok spektar uređaja i programa potrebnih za praćenje aktivnosti mobilnih uređaja, a raspoložena je i prisluškivati na zahtjev klijenta.

Također, korisnicima nude usluge praćenja poziva, SMS i MMS poruka te poruka na društvenim mrežama.

Programi i oprema u našoj zemlji nabavljaju se ilegalno, uglavnom preko privatnih osoba, koji opremu kupuju online.

- Prisluškivanje je ugrožavanje privatnosti i to je široko zastupljeno, pogotovo ako služi u svrhu ucjenjivanja osoba – ističe dekan Fakulteta za kriminalistiku Nedžad Korajlić.

On ističe da se kod nas praćenjem bave i privatne firme koje u svojoj djelatnosti imaju prodaju i nabavku IT opreme, ali to vješto skrivaju.

Zabranjeno zakonom

Građani BiH mogu samo provjeriti jesu li prisluškivani, i to kod nadležnih agencija.

- U BiH prisluškivanje građana vrše policijske agencije, prije svega OSA i SIPA, koje za te aktivnosti moraju imati odobrenje Tužilaštva BiH. Zakonom je zabranjeno i privatno prisluškivanje – kaže Korajlić.

Izraelski programi  

Kompanija „Spytech“ pohvalila se na svojoj stranici da se u praćenju i prisluškivanju služe specijaliziranim programima koje koriste izraelske sigurnosne službe.

Program ukucava kod, koji otključava svaki telefon, a potrebno je samo poslati prazan mail, koji će hakerima dati sve podatke i otključati telefon.