Za 20 % manja plata bh. zvaničnika - pobjeda NB-a i kluba NB/NS

barucija
Aida Baručija, zastupnica NB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, jedna je od aktivnijih zastupnica ovog doma a klub NB/NS predložio je najviše konkretnih i hitno potrebnih mjera, ne samo u doba pandemije nego i od samog početka rada aktuelnog saziva Parlamentarne skupštine BiH.

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na sjednici održanoj 10. juna po hitnom postupku Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv epidemije korona virusa.

Ovim prijedlogom predviđeno je da se 20 posto od ostvarene neto plate zvaničnika BiH izdvaja u poseban fond za borbu protiv ove epidemije.

Prijedlogom zakona obuhvaćeni su svi imenovani zvaničnici i savjetnici u zajedničkim institucijama BiH, te sva druga lica koja imenuje Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo ili Vijeće ministara, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i institucije koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH.

Predlagači zakona su poslanici u državnom Parlamentu iz Naše stranke, Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić ,Damir Arnaut te Aida Baručija iz Nezavisnog bloka.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović ranije je inicirala da se paušali i naknade od 1.000 konvertibilnih maraka – KM (500 eura) zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH smanje na 1 KM (0,50 euro centi), kako bi se pomoglo privredi u vremenu pandemije COVID-a 19.

Inicijativa je u aprilu usvojena, a računica je pokazala da bi 98 poslanika Predstavničkog doma moglo u fond uplatiti najmanje 90.000 KM (45.000 eura) mjesečno.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će se svi članovi Vlade odreći 50 odsto plate, dok je ostalim radnicima u javnom sektoru, izuzev zdravstva, preporučeno da sami i na dobrovoljnoj bazi odluče o tome da li će određena sredstva od svojih neto plata uputiti prema Fondu.

“Naša preporuka je da to bude do pet odsto od neto plate za primanja do 1.000 KM (500 evra), a do 10 odsto za primanja veća od 1.000 KM (500 evra”, istakao je Višković na konferenciji za novinare održanoj još 26. marta u Banjaluci.

Osim ovoga, podršku poslanika Parlamenta BiH dobio je zaključak koji je predložio poslanik Naše stranke, Predrag Kojović kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od sedam dana osigura neophodna sredstva za provođenje ovogodišnjih lokalnih izbora.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je 10. juna na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao da će sredstva za lokalne izbore u BiH, dio koji osigurava Vijeće ministara BiH, biti osigurana ili kroz budžet ili posebnom odlukom.

Centralna izborna komisija odložila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji su bili raspisani za 4. oktobar na 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran, objavljeno je, 23. maja, na konferenciji za novinare.

Misija OSCE-a u BiH kritikovala je vlasti u ovoj zemlji zbog opstrukcija održavanja lokalnih izbora.

“Kontinuirano propuštanje da se osiguraju sredstva za finansiranje općinskih izbora u Bosni i Hercegovini predstavlja kršenje odredaba Izbornog zakona BiH, narušava demokratiju i ustavni poredak, te podriva nezavisnost i nepristrasnost institucija na državnom nivou”, navodi se u saopštenju OSCE-a od 9. juna.

Rok u kojem su nadležne institucije BiH bile dužne osigurati sredstva za izbore istekao je 22. maja.

U OSCE-u BiH takođe dodaju kako bi pokušaji opstrukcije izbornog procesa, uključujući i namjernu opstrukciju procesa osiguravanja sredstava za finansiranje izbora, mogli dovesti do povrede političkih prava svih građana BiH.