Za 80 privrednika pomoć od 126.800 KM

Krupa
Bosanska Krupa pomaže privrednike koji su ostvarili pad prihoda veći od dvadeset posto od 1. marta do 31. augusta

 

U svrhu saniranja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, Općina Bosanska Krupa subjektima male privrede dodijeliće još 126.800 KM. Naime, kako su kazali u Općini Bosanska Krupa, na javni poziv objavljen u septembru javilo se osamdeset sedam pravnih i fizičkih lica, od kojih će osamdeset dobiti poticajna sredstva.

Oporavak ekonomije

 Posljednji u nizu poziva, odnosno mjera kojima Općina Bosanska Krupa oporavlja ekonomiju, te sanira posljedice izazvane koronavirusom, odnosio se na subjekte male privrede koji zapošljavaju manje od deset lica, a koja su ostvarila pad prihoda veći od dvadeset posto od 1. marta do 31. augusta 2020. u odnosu na isti period 2019, pojasnili su iz Općine.
Kako su naglasili, na javni poziv kojim se pruža podrška u održavanju tekuće likvidnosti i očuvanje radnih mjesta mogla su se prijaviti pravna i fizička lica koja imaju sjedište u općini Bosanska Krupa, koja nemaju dugovanja Općini Bosanska Krupa zaključno sa 31.12.2019, koja su 31.3.2019. godine zapošljavala manje od 10 lica i koja imaju ostvaren pad prihoda veći od 20 posto od 1. marta do 31. augusta 2020. u odnosu na isti period prošle godine.
- Ukupna sredstva planirana za realizaciju ovog poziva prvobitno su bila 100 hiljada, potom su uvećana za još 45 hiljada, a bit će utrošeno ukupno 126.800 KM, istakli su iz Općine.

Maksimalan iznos

Kako su kazali, iznos sredstava na koji je aplikant mogao ostvariti pravo ovisio je o procentu pada prometa. Što je veći procent, veći je i iznos podrške Općine Bosanska Krupa, s tim da je maksimalan iznos bio pet hiljada KM.