Za dženazu u Potočarima spremni ostaci 35 osoba: Najmlađi 16-godišnji Vesid Ibrić

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 35 osoba, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Ovo nije konačan broj i moguće je da će se do dženaze neke od porodica odlučiti za ukop. U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop”, pojasnila je Čengić.

Prema njenim riječima, 43 osobe zvanično su identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

“Uglavnom je riječ o nekompletnim posmrtnim ostacima kada je riječ o genocidu počinjenom ‘95. na području Srebrenice. Uglavnom te masovne grobnice su izmještene, dakle, riječ je o sekundarnim masovnim grobnicama što je za posljedicu imalo nekompletnost posmrtnih ostataka. Ovo je do sada definitivno najmanja dženaza, s najmanjim brojem žrtava, a razlog je što u posljednje vrijeme nismo pronašli neku veću masovnu grobnicu”, istakla je Čengić.

Podsjetila je da je Rašića Gaj posljednja otkrivena masovna grobnica gdje su pronađene žrtve genocida. Iz ove masovne grobnice 2016. godine su ekshumirane tri žrtve.

“Riječ je o mladom bračnom paru, trudnici koja je bila u šestom mjesecu trudnoće, imala je samo 20 godina, a suprug 22. Radi se o bračnom paru Nijazija i Remzija Dudić. Njihovi posmrtni ostaci će biti ukopani na ovoj dženazi. Među ovih 35 žrtava tri su maloljetnika. Vesid Ibrić je najmlađi, imao je 16 godina kada je ubijen. Posmrtni ostaci svih maloljetnika pronađeni su u masovnim grobnicama”, naglasila je Čengić.

Dodala je da se još uvijek traga za oko 1.000 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.