Za hvalisanje ili sramotu bh. političarima - otvaranje pregovora sa EU

euri

Odluku Evropskog vijeća da otvori pregovore sa BiH, danima već bh. političari svojataju kao svoju, kite se tim perjem kao svojim uspjehom i od toga pokušavaju praviti svoje političke teme i poene. Iako je svima jasno da se ova odluka desila prvenstveno kao reakcija Zapada i njihov interes da ovaj prostor udalje od zone interesa Rusije, Kine i drugih aktera. S druge strane, odluka Evropskog vijeća je uvjetovana, ispunjavanjem svih preostalih obaveza iz ranijih prioriteta EU za BiH, a to znači da će velike priče koje danas pričaju, prvenstveno lideti Trojke, kojoj je ovo slamka spasa, s obzirom na ogroman pad rejtinga koji svakodnevno doživljava zadnjih mjeseci, nažalost po BiH i njene građane, splasnuti već narednih dana i sedmica. 

Uostalom, vidjelo se to još juče, u izjavama Dodika i Čovića koji su svojim 'partnerima' iz Trojke jasno poručili da se ne igraju i da 'isporuče ono što su obećali'. Ova priča o obećanju i zavisnosti Trojke od dvojca Čović- Dodik prati ovu grupaciju stranaka od konstituisanja vlasti, a kroz njihove poteze i snishodljivost prema njihovim zahtjevima, jasno je da su u potpuno podređenom položaju. 

A ovo što oni danas pokušavaju predstaviti kao 'historijski uspjeh', je manje od onoga što je Crna Gora dobila još 2012., Srbija je otvorila pregovore 2016., a Sjeverna Makedonija 2022. godine. BiH je zadnja zemlja u regionu koja je ostala i koju Evropa nije više smjela držati u ovakvoj poziciji zbog svojih interesa, a nakon što je prošle godine otvorila pregovore sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom.

Ovo su činjenice koje najbolje govore o tome gdje smo danas i je li ovo što bezidejni političari pokušavaju svojatati i slaviti kao svoj uspjeh, ustvari više za srama njima i tek samo trenutni privid da su nešto dobili, a dani koji su pred nama će ogoliti 'njihove rezultate'. Ovo je pozicija trenutih, a nažalost i ranija vlast je bila potpuno neuspješna u ovim procesima, tako da smo potvrdili da i pozicija i opozicija, u trenutnom, kao i ona u ranijem sazivu, zaslužuje da se 'pokrije po ušima', ne vrijeđa inteligenciju našeg naroda kako je kao za nešto zaslužna, nego zahvali globalnim prilikama i pokuša barem malo iskoristiti otvorenu šansu i omogućiti trunku nade građanima BiH koji je godinama čekaju.