Za liječenje teško bolesne djece u inozemstvu do 50.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je izjašnjenje Ministarstva zdravstva TK i Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, te na osnovu toga donijela odluku da se ubuduće s iznosom do 50.000 KM sufinansiraju troškovi dijagnostike i liječenja teško oboljele djece van granica Bosne i Hercegovine.

Fond solidarnosti

"- Do sada je ZZO TK sufinansirao dijagnostiku i liječenje teško oboljele djece s iznosima do 20.000 KM. Vlada TK je nakon sagledavanja kompletnog stanja donijela odluku da visinu sufinansiranja podigne na 50.000 KM. Važno je napomenuti da se finansiranje u ovakvim slučajeva vrši preko Fonda solidarnosti FBiH, odnosno Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. No, Vlada TK, Ministarstvo zdravstva TK i ZZO TK su još jednom pokazali visok nivo senzibiliteta prema dječijoj populaciji i donesenom odlukom želimo pospješiti postupak njihovog liječenja van granica BiH" – kaže za „Avaz“ dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Inicijativa o osnivanju Fonda solidarnosti u TK podrazumijevala bi upošljavanje direktora, sekretara i drugih službenika koji bi kontinuirano opterećivali poslovanje. U ZZO TK ističu kako se dijagnostika i liječenje teško oboljele djece van granica BiH treba riješiti u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Sarajevo iz sredstava Fonda solidarnosti FBiH, piše Avaz.ba.

"- U prošloj godini smo imali 23 zahtjeva za sufinansiranje. Povećali smo iznos do 50.000 KM i smatramo kako budžet ZZO TK može adekvatno odgovoriti na zahtjeve roditelja koji u ovoj godini budu upućivani na njihovu adresu" – kaže ministar Hadžiefendić.

Dodatni troškovi

Sufinansiranje iz ove odluke ne podrazumijeva troškove prijevoza, troškove za pratioca, troškove smještaja, nabavku lijekova i drugih medicinskih sredstava, kontrolne preglede, kao ni ostale troškove koji nastaju prilikom odlaska na liječenje u inozemstvo.

Izvor: