Za potrebe Doma zdravlja Velika Kladuša određena sportska sala srednjoškolskog centra kao lokalni izolatorij

Velika Kladuša
Predstavnici Općinskog Štaba civilne zaštite općine Velika Kladuša i Doma zdravlja Velika Kladuša posjetili su objekat određen za uspostavu lokalnog izolatorija. Radi se o sportskoj sali/dvorani srednjoškolskog centra u Velikoj Kladuši.

Sportska sala ispunjava preko 90% kriterija koji su tražili predstavnici Doma zdravlja Velika Kladuša i potrebno je izvršiti određene adaptacije kako bi se isti priveo namjeni. Trenutno je smješteno 20 kreveta koje je Općinski Štab civilne zaštite općine Velika Kladuša obezbjedio putem Crvenog križa.

Prednosti objekta su blizina Doma zdravlja Velika Kladuša, dovoljan broj prostorija za osoblje bolnice ali i za eventulne pacijente ovog izolatorija.

Šta je izolatorij?

U zakonskim propisima Federacije BiH ne postoji pojam izolatorij. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kroz posebne mjere za sprečavanje i suzbijanje bolesti poznaje karantin, kućnu izolaciju i zdravstveni nadzor. Karantin je mjera ograničavanja kretanja i omogućavanja obaveznih medicinskih pregleda osoba koje su bile, ili za koje se sumnja da su bile u kontaktu sa osobom koja ima određenu zaraznu bolest. O stavljanju karantina i određivanju prostora za karantin odlučuje federalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja Federalnog zavoda. Troškove karantina obezbjeđuje budžet Federacije.

Kućna izolacija provodi se u svim slučajevima kada se na osnovu ocjene epidemiološke ugroženosti izoluju članovi porodice za koje postoji sumnja da su oboljeli od zaraznih bolesti, a koja se mora isključiti kliničkim i dijagnostičkim metodama. O kućnoj izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda, uz konsultovanje stručnog ekspertskog tima nadležnog kantona u roku od 24 sata. Troškovi kućne izolacije padaju na teret budžeta kantona.

Osobe za koje se utvrdi ili posumnja da su bile u direktnom dodiru sa oboljelim osobama ili sa osobama za koje postoji sumnja da su oboljele od određene vrste zarazne bolesti stavljaju se pod zdravstveni nadzor. Osobe stavljene pod zdravstveni nadzor moraju se svakodnevno javljati odreĊenoj zdravstvenoj ustanovi i podvrgavati se potrebnim zdravstvenim pregledima. Dužina trajanja zdravstvenog nadzora je vremenski interval najdužeg inkubacionog perioda za određenu zaraznu bolest.