Za teško poslovanje u BiH krivi nerad vlasti i međunarodnih institucija

Slabašan ekonomski rast koji bilježi privreda BiH nije postignut zahvaljujući, nego usprkos (ne)djelovanju vlasti i isključivo se može pripisati radu poslodavaca i ekonomskom rastu u zemljama u koje kompanije iz BiH tradicionalno izvoze svoje prozvode.

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju da je 89. mjesto mjesto Bosne i Hercegovine u ovogodišnjem izvještaju o lakoći poslovanja Grupacije Svjetske banke Doing Business 2019: Trening za reformu, direktna slika kvaliteta rada vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

U odnosu na prošlu godinu Bosna i Hercegovina je u izvještaju rangirana tri mjesta niže, jer za razliku od ostalih država nije došlo do poboljšanja poslovnog ambijenta ni u jednoj oblasti koje se mjere u izvještaju.

„Ovogodišnji lošiji rezultat naše zemlje je direktna posljedica nerada vladajućih institucija, nedonošenja ključnih reformskih zakona koji su trebali poboljšati poslovni ambijent u smislu smanjenja cijene radnih mjesta u BiH, smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta, otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja sive ekonomije. Nažalost, vladajuće strukture u BiH su malo ili gotovo ništa uradile u tom pravcu. Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH nije zasjedalo gotovo godinu dana, sjednice Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH se rijetko zakazuju, a i kada se zakažu na njima se ne razmatraju ključni reformski zakoni. Imamo paradoksalnu situaciju da su se vlasti obavezale na provedbu reformi, ali ne rade gotovo ništa u pravcu usvajanja zakonske regulative koja bi olakšala poslovni ambijent“, ističu u UPFBiH.

NI MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NE UTIČE NA VLAST

U UPFBiH upozoravaju da ni predstavnici međunarodne zajednice u BiH nisu u dovoljnoj mjeri uticali na predstavnike bh. vlasti na ispunjavanju obaveza preuzetih prema Reformskoj agendi.

„Predstavnici međunarodnih institucija u BiH najavljuju reformsku agendu 2, a obaveze iz prve, usvojene i prihvaćene Reformske agende još uvijek nisu ispunjene onako kako je to obećano“, kažu u UPFBiH.

Slabašan ekonomski rast koji bilježi privreda BiH nije postignut zahvaljujući, nego usprkos (ne)djelovanju vlasti i isključivo se može pripisati radu poslodavaca i ekonomskom rastu u zemljama u koje kompanije iz BiH tradicionalno izvoze svoje prozvode.

„Zahtijevamo da se što prije formira odgovorna vlast na svim nivoima, koja će zaista raditi na ispunjavanju obaveza preuzetih Reformskom agendom i olakšavanju poslovnog ambijenta u FBiH. Svjedoci smo da se na političkoj sceni kontinuirano odvijaju sukobi, koje predstavnici međunarodne zajednice u BiH najčešće nijemo posmatraju, privreda i privrednici su prepušteni sami sebi. Realni sektor se, umjesto rasterećenja, kontinuirano opterećuje novim fiskalnim i parafiskalnim nametima, a posljedica toga trpe građani ove zemlje koji nemaju životni standard kakav zaslužuju“, naglašavaju u UPFBiH.